Co jsem si uvědomila díky nadávkám na internetu

Tenhle post se na blog s tímhle názvem asi nehodí, neboť mi radost určitě nedělá. Posledních pár dní jsem ale myšlenek na tohle téma tak plná, že o nich musím napsat. Minulý týden mě z redakce webu Lidovky.cz požádali, abych odpověděla na pár otázek týkajících se života v Americe. Bylo mi jasné, že ať napíšu cokoliv a jakkoliv, dočkám se dost nadávek a urážek.

"Hlavně nečti internetové a facebookové diskuze," napsal mi kamarád, který článek četl, ještě než vyšel. Věděla jsem, že má pravdu a že bych si zrovna tuhle zpětnou vazbu mohla odpustit, ale stejně mi to nedalo. Nedokázala jsem se podívat na publikovaný text, aniž bych nerozklikla komentáře pod ním a nedokázala jsem odolat ani těm, které se objevily ve facebookové skupině Češky a Slovenky v USA. Protože zdaleka nešlo o můj první článek zveřejněný na internetu, myslela jsem si, že jsem vůči internetovým příspěvkům imunní. Dodnes si pamatuju, jak když mi kdysi vyšel první text, nedokázala jsem se nad komentáře cizích lidí povznést ani několik dní poté. Nad každou urážkou jsem přemýšlela, co mám odpovědět, jestli mám článek opravovat, psát jinak, být pokornější, každý další text jsem odesílala do administračního systému se staženým žaludkem, co asi bude následovat. Minulý týden mi připadalo, že od té doby uteklo už hodně času, já jsem v psaní zkušenější a taky jsem si si zvykla, takže všechny jízlivosti a vulgarity dokážu hodit na hlavu.

Tak nedokážu. Což je asi pochopitelné. Ale vypozorovala jsem něco jiného, zajímavého.

Když jsem v roce 2007 publikovala svůj první článek na internetu, uráželi nás v redakci a námi zpovídané lidi až na výjimky většinou anonymy. Jenže to už teď neplatí. Řada internetových komentářů, které jsem obdržela, na Facebooku samozřejmě všechny, byly podepsané. Pravda, nebyly to vulgarismy nejhrubšího zrna, bylo v nich ale dost nadávek, urážek a jízlivostí (nejen směrem ke mně, ale i směrem k diskutujícím navzájem), až jsem se někdy podivila, kdo všechno a pod jaké věty ochotně připojí své jméno. Jenže pak jsem zjistila, že ono se to teď tak nějak nosí: přestává být společensky nepřípustné říkat a psát úplně cokoliv, co se člověku zrovna honí hlavou. Naopak, pro mnohé se tohle veřejné odhalování stalo dokonce jakýmsi projevem odvahy a originality, kdy až pyšně křičí do světa: "Podívejte se na mě, já jsem ten a ten, vůbec se nestydím, a teď vám hezky bez politické korektnosti řeknu, jak to je."

Nevím, kdy to začalo. Všímám si toho někdy od poloviny loňského roku, kdy média zaplnily články o uprchlících. A jak se zdá, šíří se to. Naposledy to ve velkém schytali všichni, kdo se vyjádřili k tématu děti v kavárnách, v menším to pak schytává asi kdokoliv, kdo se kdy odvážil něco publikovat. Ještě před pár lety byly tyhle komentáře anonymní a debaty o ošklivých myšlenkách začínaly ve společnosti slovy jako: "Nejsem rasista, ale" nebo "Nejsem homofob, ale …". Smutné je, že dnes se pod jakoukoliv urážku klidně podepíšeme a debaty začínají slovy: "Jsem rasista, jsem homofob, a co má jako být?"

No, má být asi tolik, že sice máme svobodu slova, ale možná by nebylo od věci si ta slova před publikováním po sobě pokud možno několikrát přečíst, případně se aspoň občas pozorně poslouchat.

Myslím, že rázem by přibylo ve společnosti snášenlivosti i řady dalších dobrých vlastností, na jejichž nedostatek si poslední dobou tak stěžujeme.