Tip na dárek pro děti i dospělé v Česku i v cizině: Knihy Miroslava Šaška

Když jsem dneska ráno zahlédla na jednom zpravodajském serveru článek o nejkrásnějších knižních průvodcích a zjistila, že je mezi nimi i několik knížek Miroslava Šaška, udělalo mi to velikou radost. Bylo to mimo jiné další popostrčení, abych neodkládala tento svůj text, který pořád nejsem schopná dopsat a konečně ho vyvěsila sem na blog.

Miroslav Šašek je podle mě totiž další z řady Čechů, kteří jsou mnohem slavnější za hranicemi než doma, kde jeho práci pořád nedoceňujeme. (Navzdory tomu, že od doby, kdy se o něm nemohlo či nesmělo vědět, uplyne brzo 30 let.)  


Zatímco v New Yorku jeho knihy zdobí výlohy prakticky každého knihkupectví nebo designového obchodu, v běžných knihkupectvích v Česku se ještě letos na jaře neprodávaly. Jediný obchod, kde měli několik jeho knih hrdě vystavených, byl NILA STORE na pražských Vinohradech. Doufám, že to čeští knihkupci a majitelé obchodů brzy napraví. Přesně takové knížky jako jsou ty Šaškovy totiž v Česku a v češtině pořád postrádám: útlé, stručné, nepřeplácané, ale krásně graficky zpracované a s textem, který poukazuje na to, jak je svět nádherně pestrý a barevný, proč je dobré být tolerantní a respektovat různorodost. A především jsou to knížky, které si podle mě s chutí přečte dítě i dospělý. Přestože jsou napsané úplně obyčejně, takovým tím dětsky bezelstným pohledem, vždycky v nich najdu něco pozoruhodného, co jsem nevěděla nebo čeho jsem si nikdy nevšimla.   

Miroslav Šašek začínal svoji kreslířskou kariéru v Československu, odkud ho však vyhnal komunistický puč v únoru 1948. Tehdy se s manželkou rozhodl zůstat v Paříži. Odvážně opustil místo redaktora Svobodné Evropy a vydal se na volnou nohu. "Bude to pravděpodobně ošklivá zima po všech stránkách. V pokoji mám jedno mizerný okno a prsty mně mrznou. Jak mám vůbec něco kreslit?" napsal v korespondenci bývalým kolegům do Svobodné Evropy pár měsíců předtím, než dokončil práci na knize "This is Paris" – první, která odstartovala sérii 18 knih "This is ..." . Knížka tehdy vyšla bez jakýchkoliv úprav a zajistila Šaškovi víceméně okamžitý úspěch. Stal se cestovatelem – pozorovatelem se svérázným životním i pracovním stylem. Nevyhýbal se turistolapkám, ale uměl na nich najít to, co se spoustě jiných ztratilo ze zřetele. Musel i chtěl všechno sám vidět, vědět a prožít. Skici tvořil přímo na ulicích a dokončoval večer v hotelových pokojích tak precizně, jak to dovedl. "Pokud má budova 54 oken, a já jich místo toho namaluji pouze 53, můžu očekávat záplavu dopisů. Děti dnes ví všechno – svět je mnohem menší," řekl v jednom z rozhovorů z konce 60. let - !

Foto: Nila Store
A co mě na něm ještě baví, jak dokázal být otevřený všemu, co přijde, a nebránil se změnám, které mu přinesl život ve městě nebo v zemi, které kreslil. Do mnoha ze svých průvodců zanesl postavičku – sebe samého. Na úvodní stránce vchází do města ničím nezatížený, v závěru knihy ale odchází ze scény změněný. V Londýně se mění v noblesního gentlemana s buřinkou na hlavě, v Paříži v omšelého elegána s buřinkou. 

Úplně mimochodem: všimli jste si někdy, jak se z lokálních umělců, které z domova vyhnal komunismus, stali ve světě umělci mezinárodní? Vždycky když na někoho takového narazím,  a že je jich opravdu spousta, říkám si, čím to může být. Je to jenom jejich osobností? Nebo z nich "světové" udělalo prostředí, ve kterém měli možnost tvořit - svobodné, otevřené neotřelým nápadům, podporující, místo československého nebo českého ubíjejícího ... ?

Miroslav Šašek už se do své vlasti nikdy nevrátil. Zemřel v roce 1980, bohužel dávno předtím, než stihl dokončit knihy o Stockholmu, Vídni, Dillí, Bombaji, Tokiu, Quèbecu, Rio de Janeiru a taky – o Praze. 

V Česku jeho knihy začalo vydávat až v roce 2013 nakladatelství Baobab. Já jsem se o nich ale překvapivě dozvěděla ve Spojených státech, kde jsem v jednom malém dětském obchodě u nás ve Virgnii kdysi vzala do ruky "This is Washington D.C.". Od té doby tyto knihy kupuju jako dárky všem přátelům, kteří mají děti, hlavně doma. A vždycky je překvapím, protože o Šaškovi v Česku málokdo slyšel.


Zdroj fotografie: Instagram NILA Store