ANOTHER 10 THINGS #11: LISTOPAD

Tento měsíc bych sem nejradši dala odkazů nejméně dvacet, kolik jsem toho objevila zajímavého. Ale spíš si říkám, že udělám kolem Vánoc nějakou odkazovou speciálku, kdybyste náhodou nevěděli co s časem nebo stihli přečíst všechny knihy, co dostanete pod stromeček, příliš rychle. Uvidíme. Tady každopádně desítka za listopad.  




Život bez dětí, otevřeně a bez frází. Jaké to je, když potomky chcete a nejde to? Sabina Kvak v rozhovoru Silvie Dymákové. 

Specialitka hlavně pro holky v cizině: iPrima.cz má videotéku a je v ní i dost českých filmů. Platit se dá Paypalem a mně to jede i v Turecku. Tady jsou k dispozici třeba Líbánky, pokud jste neviděli. 

Že má mít článek na internetu pár vět, aby se četl? Dávno ne! Kvalitních a hlubokých textů k mé obrovské radosti přibývá. Tento s filozofkou Terezou Matějčkovou má 45 tisíc znaků! Poklona pokoře, srozumitelnosti a hloubce myšlení. 

Tramtadadá, příští rok vyjde nová kniha Eleny Ferrante. Kdo má stejnou radost jako já? :)

Aha! Kamil Fila si dovolil sáhnout na národní poklad Marka Ebena a na internetu z toho byl velký poprask. Letošní Stardance jsem viděla dvakrát, ale pravda je, že blábolů, kdy jsme se na sebe u televize podívali ve stylu "to jako vážně?" bylo i za ty dva díly dost. Nebo už v zahraničí načichám zbytečnou citlivostí? 

Můj nejnovější podcastový objev? Redneck. Jestli vás zajímá Amerika, americká politika, Matěj Schneider o ní skvěle píše pro Aktuálně.cz nebo pro Český rozhlas. A teď nově i mluví. Nečekejte žádné "povídání o ničem", ale skvělé sondy do historie, kontexty a aktuální dění i mimo Washington D.C. Tleskám! 

Tipů na dobré podcasty není nikdy dost, takže pojďme ještě na dva. Pusťte si Miloše Čermáka s Tomášem Šebkem a Jankem Rubešem. A zkuste i jiné, jestli vás to bude bavit. Já jsem u Čermáka na vážkách. Kdysi jsem ho měla hodně ráda, dneska mě otravují zbytečné vulgarismy, trapné vtipy a u podcastů bohužel i huhlání a mizerný zvuk z hospod. Takže to musí vyvážit brilantní hosté, jinak bohužel. 

Zuzana Válková je můj nový objev mezi psavci, na jejíž texty budu čekat stejně netrpělivě jako na naše výlety do Čech. Jak někdo může takhle dobře psát? 

Advent na střeše LucernyRybovka na Hlaváku, Turbomošt v Brně. Ať žijí české Vánoce, nejhezčí na světě! S kým se tam uvidím? :) 

Duolingo je úplně skvělá aplikace do mobilu na učení jazyků, když máte minutku sem, minutku támhle, tady pět minut čekáte na autobus ... Zkuste to, podle mě je to parádní způsob, jak se v dnešní době učit jazyky a věnovat tomu přesně tu chvilku, co to chce, naprosto (dobře, skoro) každodenně. Good luck! 



Mimochodem, ráda bych se vás zeptala také na vaše oblíbené odkazy. Přidávat je může dolů do komentářů, třeba z nich časem uděláme nějakou hezkou sbírku pro všechny. Děkuju! :)