Můj materiální dopis Ježíškovi

Doopravdy bych si na Vánoce přála jen to, aby ještě hooooodně dlouho všechno zůstalo tak hezké, jaké je to teď. A pochopitelně zdraví, smysl a lásku - VŠEM! Zároveň bych ale lhala, kdybych řekla, že čas od času netoužím i po něčem materiálním. Většinou to dělám tak, že si to zapíšu do seznamu v mobilu, a když mě ta touha nepustí ani po třech nebo šesti měsících, hodí se mi tyto zápisky jako tipy pro Ježíška nebo pro všechny, kdo mi chtějí koupit něco k narozeninám.

Neměla jsem v plánu zveřejňovat je na blogu, ale včera mi moje kamarádka vnukla myšlenku, že právě takové osobní tipy jsou jí většinou nejlepší inspirací. A tak pokud mě nějakou dobu sledujete a znáte někoho, kdo je podobně naladěný jako já, a ještě nemáte všechno vymyšleno a nakoupeno, třeba vám tyto tipy přijdou vhod.


Knihy a deníky
Speciální tip: Kniha pro plánování a zaznamenávání rodinných výletů "Naše výlety" 
Knihy a deníky jsou ten nejvděčnější dárek na světě, který se dá nadělit jednotlivcům i celé rodině. A v několika podobách. Buď prázdný k vyplnění anebo plný vzpomínek. Moje zápisníky nejspíš znáte, a tak vám tentokrát doporučím něco jiného. Objevila jsem totiž zápisníkový skvost - knížku "Naše výlety". Je to něco na způsob knihy, zápisníku, památníku, fotoalba a scrapbooku v jednom a přiznávám, musela jsem zamáčknout slzu, že něco takového nenapadlo a nepodařilo se vydat mně. Za prvé je úžasné, že knížka je zaměřená na poznávání Česka, protože čím déle jsem pryč, tím víc si uvědomuju, kolik krásy u nás máme, kterou jsem nikdy neviděla nebo o které jsem ani nevěděla, než jsem v této publikaci nakoukla do ilustrovaných map. A za druhé, mám ráda deníky, kde se prostě můžete zápiskově rozmáchnout - nezavírají se vám pod rukou a je v nich dost místa na to poznačit si všechno důležité, nalepit pohled, vstupenku, a zapsat si to velkým písmem, aby to přečetli všichni z rodiny. A to je přesně tento případ. Je to jeden z mých velkých snů, až se jednou vrátíme do Česka, pořádně si ho procestovat a zaznamenat z toho Benjamínovi to nejdůležitější. Nebo tím zaznamenáváním pověřit jeho? To už by pak možná taky šlo. Knížka je přehledně rozdělená na výlety za historickými památkami, přírodou, zajímavými místy a má naprosto kouzelné ilustrace. No mrkněte.



Svíčky
Pálím je hodně a pořád, a tak mi vážně dělá starost číst si další a další studie o tom, že zapálené v uzavřených prostorách jsou pro naše zdraví horší než cigarety. Tedy ty parafínové, kterých je ale na trhu 90%. Obsahují totiž zbytky ropných produktů, jejichž spalování uvolňuje toxické látky. A tak si říkám, že i tady je možná na čase aplikovat pravidlo "méně je více" a místo kupy parafínových investovat (nebo si poprvé v životě nechat nadělit) jednu sójovou. Opravdu nádherné svíčky vyrábí P.F. Candle Co. Původně jsem je objevila v Amazonu, ale prodává je třeba i pražský Nila Store. Kdybyste šli někdy kolem, běžte si tam aspoň ovonět třeba Black Fig. Není to bohužel zrovna laciné svícení, ale můžu se utěšovat tím, že mi poděkují naše plíce, příroda a hlavně B., který mi o škodlivosti svíček pravidelně přednáší. 

Červená rtěnka
Vím, že když si jenom obtáhnu pusu rtěnkou, připadám si úplně jiná a taky můj den je úplně jiný než když se vyplížím z domu jako bledule. Ale obávám se, že dokud mi červenou rtěnku někdo skutečně nenadělí, sama k její koupi a nošení odvahu nenajdu. Nápověda, drahý Ježíšku: Chanel Rouge Allure Velvet odstín 60 nebo 66 nevypadaly vůbec zle. :) 

Prádlo
Čím jsem starší, tím víc si potrpím na to, aby bylo kvalitní, abych o něm pokud možno vůbec nevěděla, aby vydrželo hromadu vyprání a hlavně aby po té hromadě vyprání vypadalo jako že v bubnu pračky skoro ještě nepobylo. Skvělou zkušenost mám s kolekcí Eco Bamboo od značky Gina, a tak si ji přeju pořád dokola. Není to značka s bombastickou reklamou, influencerkami na kdejaké síti ani s nijak vymazlenou webovou prezentací, ale prostě funguje a to já umím ocenit až do míry, že po jiném prádle jsem se nepodívala roky. 

"Čas na čtení"
Vždycky, když jsem dostala nějaký dárkový certifikát, sice jsem ho využila, ale ... Ale spíš než za večeře, sauny, masáže a list papíru v krásné obálce bych byla radši, kdyby mi někdo dal klidně stránku vytrženou z obyčejného sešitu a tam bylo napsáno, že mi bude hodinu hlídat dítě, abych si mohla číst. To by myslím aspirovalo na nejlepší dárek vůbec! Vlastně počkejte. Mohlo by to být ještě o kousíček lepší, kdyby to hlídání bylo na celý večer a obsahovalo by poukázku do Book Therapy, kde by nás po ukončení pracovní doby zavřeli s B., lahví růžového a jazzovým výběrem v jejich knihkupectví. Splněný sen!



Předplatné na hodiny klavíru
Já vím! Když mi ho rodiče dávali coby malé holce na celý školní rok, pohrdala jsem jím. Cvičila jsem přesně třicet minut a nikdy víc (tedy když už jsem cvičila), stupnice jsem flákala, etudy ještě víc, a teď mě to mrzí. Bylo by hezké dostat tuhle šanci ještě jednou teď, když už jsem rozumnější. Až teď bych ji totiž doopravdy ocenila a naučila se hrát "Pro Elišku" i od druhé stránky dál. 

A čtení, čtení!
Knihami jsem začala, knihami skončím. Vedu si svůj seznam knížek, které si jednou chci buď koupit nebo půjčit, ale rozhodně přečíst. Nepíšu si ho tak ani kvůli dárkům, jako spíš kvůli sobě, abych se čas od času "překvapila" něčím milým, po čem skutečně toužím, anebo abych věděla, co si objednat za přednabité dárkové kartičky, které dostávám od americké rodiny. Aktuálně na něm jsou třeba tyto tituly: