FOTOSTORY: Začíná nový lunární rok

V Malajsii nám v pondělí začínají velké oslavy příchodu nového lunárního roku. Čínské svátky jsou tady velmi důležité, protože Číňané tvoří v Malajsii až čtvrtinu obyvatelstva a vůbec čínský vliv je tady veliký. Po kovovém buvolovi se ujímá vlády vodní tygr, který v sobě nese důležitou symboliku i pro Malajce – malajský tygr je totiž národním zvířetem, zároveň ale patří k jedněm z nejohroženějších druhů na světě. Podle malajsijské pobočky organizace WWF (World Wildlife Fund) zbývá tygrů na celém světě posledních dvě stě kusů, proto se různé iniciativy a organizace v době svátků snaží přitáhnout pozornost k jeho záchraně. 

Říkala jsem si, že nadcházejí oslavy Čínského nového roku jsou ideální příležitost pozvat vás na další fotoprocházku. Tak pojďte se podívat, jak se v Kuala Lumpur chystáme na největší svátky roku.


Sváteční dekorace před Petronas Towers

Výzdoba uvnitř nákupního centra Suria KLCC

Pálení vonných tyčinek v čínských chrámech údajně přispívá k většímu procítění modlitby.

Nákup dekorací

A červených luceren, samozřejmě. :)

Ulice Kwai Chang Hong. Donedávna proslavená prostitucí a drogami, dnes vyhledávaná kvůli vyhlášeným restauracím, barům, street artu a uměleckým dekoracím. 

Socha je dílem umělkyně Alice Chang, která v ulici Kwai Chang Hong vystavuje pravidelně.

"Rodina tygra malajského" je také její projekt. Dvojice rodičovských tygrů pečuje o své mládě a znázorňuje lásku, naději, výchovu, ochranu a podporu. U sousoší je sloupek s QR kódem, abyste telefonem mohli rychle darovat peníze na záchranu tygra malajského. Sousoší si můžete po svátcích i koupit, vyvolávací cena je 18.000 ringgitů, tedy zhruba 93 tisíc korun. 

A další tyčinky. :)

Tak "Gong Xi Fa Cai" aneb "Wishing You Enlarge Your Wealth", jak nám tady všichni přejí. Ať jste ještě bohatší a úspěšný rok vodního tygra.