KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #46: ŘÍJEN 2022

Buď říjen utekl za týden nebo jsem silně selhala v organizaci ... tak nějak úplně všechno. V čem se ještě naštěstí držím jsou příspěvky do této rubriky, takže tady je desítkový říjnový wrap up toho, čemu podle mě stojí za to věnovat čas. 





Na DVTV se po počátečním obdivu momentálně koukám spíš výjimečně. Když se ke mně ale dostala upoutávka na rozhovor s Evou Spekhorstovou, která ve svých osmnácti letech mluví padesáti jazyky, nedalo mi to. Neříkám, že jí její schopnosti ani trochu nezávidím, zároveň jsem celou dobu nedokázala vyhnat z hlavy myšlenky na to, jak dobře by se třeba dorozuměla jazykem bahasa, kdyby teď přistála v Kuala Lumpur a také co jí genialita a matematické myšlení třeba vzaly.  

Michelle Losekoot odstartovala podcast "Plný kecky" zaměřený na psychické zdraví. A já vám nevím. Nějak jsem si poslední měsíc při pohledu na své známé říkala, že čím víc se v sobě "hrabou", tím je to vlastně horší: mají třetí práci tento rok (a zase špatnou se samými toxickými kolegy), naopak tři a víc let žádného partnera, závislost na práci, cvičení, ezoterice ... a koučování, psychoterapii a neustálém seberozvoji. Nepochybuju o tom, že svět je náročné místo k žití a je spousta lidí, kteří potřebují pomoc. A tak díky za to, že se na nás hrne ze všech stran. Napadá mě ale taky: kdy se z "čištění se" a zlepšování stane spíš opak a některým lidem to vážně zničí život? 

Mezi tunou blbostí jsem vykopala jeden instagramový poklad: Zeptej se vědce. Jak je to s ohříváním v mikrovlnce? Ovlivňuje životní styl genetickou informaci při početí potomka? Jsou v prádle zapomenutém v pračce nějaké škodliviny? No, je toho hodně, co se tam dá číst a dozvědět, lehce, přestože psáno s erudicí vědce. 

A vlastně ještě jeden mám - díky, mami. :) Marek Dvořák pracuje u pozemní i letecké záchranné služby v Hradci Karlově, jako záchranář slouží taky v Praze, působí na urgentním příjmu v nemocnici Motol a na Instagram dává všechno, co je důležité vědět o záchraně života. Sleduje ho tam už skoro dvě stě tisíc lidí, což mi dává víru v sociální sítě a lidstvo in general.

Technologie letí dopředu a s ní i výzkumy, jak a kolik jí servírovat dětem. Co se obojího týká, žiju v dost zastaralém mindsetu. Další důvod "schovat" si sem tento rozhovor a ideálně se k němu ještě několikrát vrátit. 

Martin Vymětal je buržoust až běda, no ale šla jsem kvůli němu v půl sedmé ráno běhat a nepochybuju o tom, že osobně by mě přesvědčil i na daleko víc. :) 

K řadě věcí včetně hlasového projevu Miloše Čermáka bych měla výhrady, ale nikoliv k výběru hostů pro jeho podcast. Slyšela jsem všechny, ale Tomáš Sedláček je - podle očekávání - vítěz. Jak u mě jinak, že. 

Našla jsem něco, o čem jsem si myslela, že už se na internetu nevyskytuje. Och! Ach! Dojemně obyčejný blog. Děkuju! (píše ho Češka, ale je anglicky)

Po Japonsku budu mít - protože už mám - další cestovatelský sen. Nějakou dobu už ho v hlavě převracím, ale až díky objevení Evy Kubátová tady a tady jsem si ho zapsala na svůj never ending wishlist. 

Jak se učit, aby v nás informace zůstaly déle než do první zkoušky (než je překryje jiné učení), abychom jim rozuměli a dokázali je dál využít? Tady. Nemáte zač. :)