KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #60: PROSINEC

Moje top desítka za prosinec je podobná celému roku: kultura, média, Středověk, polechtání filozofií, vaření. Nenáročné, nijak zvlášť pestré, minimum tipů v angličtině, protože nestíhám konzumovat ani ty v češtině, ale celkově mi tahle rubrika pořád dělá radost. Ačkoliv internet teď kurátoruje kde kdo a určitě o dost pestřeji, plánuju si ji v roce 2024 ještě ponechat. 




Dny mezi vánočními svátky a novým rokem se už poněkolikáté snažím využít k tomu, abych dosledovala aspoň nějaké filmy a seriály, co si shromažďuju během roku. Stihla jsem Americkou symfonii, Arnolda a konečně - Oppenheimera. A všechny moc doporučuju. 

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery vybral 15 nejlepších textů svých redaktorů. Tady jsou. 

Server iLiteratura vydal seznam nejlepších knih za rok 2023. Já si z něj připisuju na TO READ list: Napořád Emily, Mateřské mléko a Bůh je mrtev. Nic není dovoleno. 

Jonáš Zbořil napsal shrnutí kulturního roku. Mimochodem, koncert Taylor Swift se nám doma částečně postaral o silvestrovský program - na kytaru Taylor doprovázel Oliver, na bubny Benjamín, vokály a tancem já. :) Bylo to fajn. 

Objevila jsem podcast "Čo hovoríš" a jako první jsem si poslechla skvělý díl o nenaučitelné čínštině. V podcastu je toho ale mnohem víc. Jak současnou Čínu ovlivnila politika jednoho dítěte? Proč Číňané tolik dbají na vzdělání svých potomků, až nám ze Západu připadá, že jim kradou dětství? Proč máme Číňany za nezdvořáky? A ta slovenština k tomu! :)

Na odlehčenou jsem si dala silvestrovský Středověk. Klukům rostou prokecané minuty o hodinkách, autech, utrácení a viditelně taky ega, ale ještě pořád dobrý. 

"Nebo máte z dřívějška objednanou sportovní masáž, protože musíte nějak vyhladit svaly ztuhlé z kola. A začnete si říkat - jak to, že si dopřáváš takové zbytné věci, když teď ani nevyděláváš?" Martin Jaroš si 1. ledna napsal bucket list, aby 48 hodin poté dostal padáka v práci. Napsal o tom velmi otevřený blog, směs svobody a stresu. 

Původně jsem sem nechtěla dávat nic o střelbě v Praze, ale tohle musím. Proč je špatně nemluvit o vrahovi z Filozofické fakulty? Protože je to podobné jako snažit se pochopit druhou světovou válku a zakázat si zjišťovat, kdo byl Hitler. Pokud si máte přečíst jeden komentář k mediálnímu pokrytí masové střelby, pak tento

Jakub Jetmar končí s víkendovou přílohou pro Mediář. Napsal k tomu kritickou rekapitulaci, která je další důležitou zprávou o českých médiích. Dobrá zpráva: bude psát pro nový mediální projekt, který tento rok spustí Jakub Zelena a Apolena Rychlíková. 

A opomenuté vaření: tentokrát rovnou 35 receptů. Často si u článků, jako je tento říkám, k čemu ještě vycházejí tištěné kuchařky? 

Krásný nový rok přeju!
💜