Hurá! Nejsem sama, koho matou toalety v restauracích

"Proč nemůžou být toalety v podnicích označeny WC a ten znak nebo holčička na nočníku? Kdo to má luštit?" napsala včera na Facebook moje známá. V tu chvíli jsem měla chuť Markétu obejmout a křičet: "Tak ty taky nevíš? Nejsem sama, kdo občas otevře jiné dveře? Taky občas nerozumíš kreativním designérům?" Vítej, kamarádko!

Poslední dobou se mi to v restauracích stává vlastně docela pravidelně. Dojdu do části, kde jsou v úzké chodbě naproti sobě  nebo vedle sebe dvoje dveře a na nich nějaký sofistikovaný obrázek, z nichž jeden má značit muže a jeden ženu. Jenže já nevím, který je který, takže logicky ani, kam vstoupit. Poměrně často, když jsem v životě na pochybách a kolem mě je plno lidí, usilovně předstírám, že vím, i když pochopitelně nevím. Jenže to u rozhodování, na kterou jít toaletu, zrovna moc nejde. Paradoxně místo abych se snažila přijít na to, co kreativní interiérový architekt asi myslel jakýmisi podivnými plastovými figurkami alá Člověče nezlob se, které jsou ale úplně stejné!, většinou mi běží hlavou něco takového: "Ježiš já jsem ale trapná! To jsem opravdu tak hloupá/nalitá/obojí, že nepoznám chlapa od ženský? Nevidí sem náhodou XY? Určitě si řekne, co tu tak dlouho dělám! Ještě si bude myslet, že jsem byla …", načež vezmu za kliku a zastaví mě až pohled na mušli.

Velmi neúspěšně, zřejmě kvůli nulovému zájmu o karty a cokoliv s nimi, odlišuju na toaletách taky dost populární symboly z maryáše. Že jsou z maryáše mi řekl B. a taky že to sem nemám psát, protože to pozná přece každej. Když si dám víc než dvě sklenice vína a už je k půlnoci, občas se povážlivě zastavím i před  tradičními symboly, kolečko s křížkem a kolečko se šipkou. Úplně upřímnou hrůzu mi pak nahání designéři – minimalisté, když si zapomenu čočky a na dveřích toalety je jenom jakási malá čárka na mužích a stejná malá čárka se dvěma skoro tečkami (které samozřejmě nevidím) po stranách. Pocitu, že jsem nejen trapná, ale navíc ještě slepá, se pak zbavuju už jen velmi těžko.

A přece v souvislosti s toaletou může být ještě hůř, pokud stejný nebo podobný kreativec designoval i vnitřní prostor, konkrétně umyvadla. Kolikrát tam stojím, máchám rukou a … Točit? Tlačit? Tahat? Mávat pomaleji? Mávat jinde? Nebo snad sešlapovat něco pod umyvadlem?

A pak že nejnáročnější na hospodách je pití!