Největší radost? Ta, kterou nemám v diáři

V sobotu po desáté ráno jsem se vracela ze cvičení. Mám to přes dvě ulice, kterými tekly proudy vody, jak mohutně taje sníh. Po dlouhé době jsem měla nad hlavou úplně modrou oblohu, slunce, a ačkoliv jsem na sobě měla jenom mikinu, nebyla mi zima.

Většinou ten kousek ještě běžím, ale teď jsem se rozběhla a … zastavila, abych nebyla doma tak rychle a ještě si to užila. Napadlo mě, že bych si tu cestu mohla nějak prodloužit, jenže vzápětí se ozval vnitřní hlas s výčtem argumentů, proč to není dobrý nápad: už je skoro čtvrt na jedenáct, musím dodělat a odeslat daně, které mám na stole týden, a na poště jsou jen do dvanácti, musím prát, taky do čistírny, chtěla jsem pro radost péct a taky si dočíst knížku, mám toho prostě moc na to, že se chci jenom tak projít … a nedojít nikam.

Nevím, jak jsem ten hlas porazila, ale šla jsem a chodila jsem po okolí bezcílně nakonec skoro tři čtvrtě hodiny. A byl to můj nejradostnější okamžik celého víkendu. Já vím, nezní to vůbec jako z těch příruček, které člověka nabádají, že si má všímat, co mu dělá radost a pak takové nebo podobné chvíle záměrně vyhledávat a třebas i plánovat. Ne že bych s tou myšlenkou nesouhlasila, neboť funguje, ostatně ranní cvičení mi udělalo radost, čtení na mě funguje spolehlivě skoro vždycky a taky jsem ho měla naplánované … Ale po tomhle víkendu bych to doporučení trochu upravila. Docela často se mi stává, že nejhezčí chvíle mě zaskočí úplně mimo veškeré plány a já místo abych si ji pořádně vychutnala, jak mi našeptává intuice, snažím se ji právě těmi plány přerazit. Chovám se jako by nejkrásnější okamžik byl vždycky podmíněný konkrétní aktivitou, místem v diáři nebo časem na hodinkách a já ho měla částečně zařídit, zatímco těmi nezvanými, předem nenaplánovanými momenty ho vlastně odsouvám nebo úplně blokuju. A ono je to přitom naopak.

Myslím, že tohle je pro mě jedna z vůbec nejtěžších životní výzev: nejen takové chvíle zavčas rozpoznat, ale hlavně dovolit sama sobě si je vychutnat.