6 tipů, jak proměnit den blbec v den jakž takž (bez nákupů a čokolády)

Před pár dny mi bylo tak nějak podivně smutno. Nestalo se nic vyloženě špatného, nic se nepokazilo ani nepovedlo. Vlastně takový obyčejný den. Jenom jsem prostě cítila, že to není ono a přemýšlela jsem, jestli by se s tím dalo něco dělat.



V ženských časopisech doporučují jako zaručený lék na špatnou náladu většinou dvě věci: nákupy a čokoládu. Trochu mě překvapilo, když jsem včera zjistila, že nejen v ženských časopisech, a stejné rady zahlédla i v jedné facebookové skupině. Nákupy, čokoláda plus víno, tohle si dej a bude ti lépe, psaly tam různé ženy. Hlavně mě ale zarazilo, kolik dalších s tím souhlasilo, protože první dvě rady na mě tedy nikdy nefungovaly.

Nákupy mě obtěžují i v hodně dobrý den, takže si radši ani nepředstavuju, co by se mnou udělaly v den opravdu špatný. S čokoládou je to zase tak, že ať mám jakýkoliv den, radost mi vydrží asi tak dvě minuty, za které stačím sníst půl tabulky až tabulku místo doporučovaného čtverečku či dvou. Pak se moje myšlenky okamžitě stočí k tomu, jak jsem zoufalá a tlustá a vzápětí poté k trapné sebelítosti.

Co ale skutečně dokáže můj den blbec aspoň trochu proměnit v jakž takž ucházející nebo dokonce i dobrý jsou následující věci:

  • Umýt si hlavu. Tohle funguje, protože mám pocit takové zvláštní očisty. Všechno ze sebe smyju a můžu začít znovu. A moment, kdy se na pidisekundu pozastavím nad tím, že mi hezky voní vlasy, je milý.

  • Stáhnout si nové písničky do iPodu a jít běhat. Tohle se mi nikdy moc nechce. Oblíbených písniček mám sice hodně, ale většinou čekám, až se mi ty staré zprotiví tak, že půjdu klidně běhat bez muziky. Problém je, že vidina běhu bez muziky mě zrovna moc nemotivuje, a ve špatný den obzvlášť ne. Takže když se donutím stáhnout a nahrát do iPodu nové písničky, hned mám chuť je vyzkoušet a jdu běhat.

  • Udělat si zdravé jídlo. Nepodlehnout tomu, že mám mizernou náladu a neobjednat si kupu smažených čínských nudlí nebo mastnou pepperoni pizzu a čokoládový donut z fast foodu přes ulici, po kterých bude moje nálada ještě depresivnější, považuju za naprosto zásadní.

  • Vyřešit nějakou nepříjemnou věc, která mi denně okupuje mysl. Buď odpovědět na e-mail, co mám ve schránce už přes týden. Nebo třeba konečně pořádně vyčistit několik párů bot, na které mi padne zrak mnohokrát během dne. Vždycky, když si je chci vzít, rychle je před odchodem z bytu aspoň přejedu navlhčeným papírovým kapesníkem s tím, že někdy až bude čas, udělám to fakt pořádně. Ale doopravdy na to dojde málokdy a i když v létě to třeba není vidět, připadám si kvůli tomu taková trochu ušmudlaná.                                                                                                                                                                                                                      Anebo ještě lepší tip – spočítat a zaplatit daně, sociální a zdravotní. Tohle zafungovalo přímo fantasticky.
  • Zlepšit si náladu tím, že budu lechtat B. Vždycky mě rozesměje, jak se jakože vzpírá a brání, křičí "stop", ale zároveň se tak upřímně hodně nahlas chechtá a já vidím, že mu to zase tak hrozně nevadí.

  • Vytáhnout Bublifuk a foukat ze čtvrtého patra našeho balkonu desítky barevných bublin. Jen tak.