Recept pro radost: Jablečný koláč

Navážu na předchozí post, na který jsem dostala několik reakcí, mezi nimi i pár žádostí o recept na jablečný koláč. Přišlo mi to milé a zároveň vtipné a lichotící, no asi jako někomu, komu ještě před třemi lety chybělo v kuchyni 15 základních pomůcek z 20, a když ...


... si chtěl udělat vajíčka natvrdo, musel vygooglovat, jak dlouho se mají vařit, aby se žloutek následně neroztekl po celém talíři. A teď ho čtenáři žádají o recept.

Velmi jsem chtěla vyhovět a aby to bylo co nejrychlejší, říkala jsem si, že dám recept na blog. Nicméně když se mi to trochu rozleželo v hlavě, napadla mě tahle hloupá, nicméně vzhledem k výše uvedenému zcela racionální otázka: Může člověk, jehož jediným jídlem, které donedávna uměl uvařit, byly špagety s kečupem a s Nivou, psát a zveřejňovat recepty? Nakonec jsem došla k tomu, že proč ne, nehraju si přece na šéfkuchaře ani na žádného gurmána. Vaření mi prostě jenom v tomto období dělá radost a konec konců, už před rokem jsem jeden recept zveřejnila. Mnohokrát jsem ho za ten rok vyhledala, abych podle něho pekla, když jsem byla na cestách a zrovna neměla po ruce svoji domácí složku s recepty. A tak jsem si říkala, že bych vlastně tenhle blog mohla použít jako takovou její elektronickou obdobu, ke které tím pádem budu mít přístup odkudkoliv ze světa.

Takže tady je recept na jablečný koláč, který jsem převzala od své oblíbené Laury Vitale.

Co budete potřebovat:
Na těsto:
340 gramů hladké mouky
140 gramů másla
100 gramů ztuženého tuku
25 gramů cukru
1 čajovou lžičku soli
6 – 10 polévkových lžic vody (já přidávám vodu postupně podle toho, kolik je potřeba)

Na jablečnou náplň:
6 jablek (já používám Golden Delicious)
75 gramů cukru (Američané dávají jednou tolik, já kolikrát ještě méně)
20 gramů mouky
1 čajovou lžičku skořice
¼ čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky muškátového oříšku
Trochu pomerančové kůry
Pár kapek šťávy z citrónu

Na závěrečné dozdobení:
Rozšlehané vajíčko
Skořicový cukr (já smíchám lžíci cukru se čtvrtinou (někdy polovinou) čajové lžičky skořice a je to)



Nejprve si přichystám a odměřím všechny ingredience na těsto. Máslo a ztužený tuk (v Americe používám Crisco v modrém nebo žlutém obalu) nakrájím na menší kostky a všechno včetně mouky, cukru a soli uložím aspoň na půl hodiny do lednice.

Mezitím si vymažu koláčovou formu (já používám tuto), připravím vál a do misky vodu s ledem. Pak na vál nasypu trochu hladké mouky a pustím se do těsta. Všechny ingredience sesypu na vál, přičemž uprostřed vytvořím jakési hnízdo, do kterého dám dvě lžíce studené vody a postupně přidávám podle potřeby. Potom se vrhnu na zpracování těsta. Ze začátku to jde trochu hůř, protože máslo a tuk jsou ztuhlé, ale postupně pod rukama povolují, takže těsto mám zhruba za pět minut. Je důležité pracovat celkem rychle, protože suroviny by neměly moc vychladnout. Když mám hotovo, zabalím těsto do plastové fólie a uložím aspoň na čtyřicet minut do lednice.   

Zatímco těsto odpočívá, nakrájím jablka. Jsem líná je loupat, takže používám jablka i se slupkou. Většinou se mi povede koupit tak dobrá, že v koláči se to vůbec nepozná. Snažím se krájet na opravdu tenké plátky. Dělám to tak, že jablko podélně překrojím napůl a pak plátkuju od strany k jadřinci. Okrájená jablka dávám do velké mísy, je jich dost.

Až mám hotovo, přidám do nakrájených jablek všechny ingredience na náplň a pořádně promíchám rukama.

Když je čas pustit se do těsta, vytáhnu ho z lednice a rozpůlím – trochu menší půlku nechám na vále, druhou uložím zpět do lednice. Menší půlku od středu k okrajům rozválím, tak aby těsto bylo o něco větší než průměr koláčové formy. Poté ho namotám na váleček a pomocí něj přenesu do formy. Důležité je těsto nijak nenatahovat, jinak se vám roztrhne. Pokud jsem těsto rozválela víc, než je potřeba, kuchyňskými nůžkami upravím okraje tak, aby byly všude zhruba stejné a přečnívaly z formy tak maximálně dva centimetry. Poté okraje lehce potřu rozšlehaným vajíčkem. Pak už je čas nasypat do formy všechny jablka. 

Jakmile vyválím druhou, větší polovinu těsta, znovu ji namotám na váleček a přenesu do formy. Celý koláč tím vlastně přikryju. Okraje znovu upravím nůžkami – tak aby byly stejné jako okraje spodní vrstvy. Pak je prsty přitisknu pevněji k sobě a zahnu směrem do formy. Když mám hotovo, okraje koláče ještě zapravím tak, aby vypadaly trochu ozdobně – pomocí ukazováčku, který zatlačím do těsta, vytvořím jakési vlnky. Koukněte na video, v čase 6.45 je to hezky ukázané. :)

V závěrečné fázi už jenom naříznu do těsta čtyři otvory, abych vytvořila vzduchové kapsy, pečlivě potřu celý koláč vajíčkem a posypu skořicovým cukrem.

Peču v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia zhruba hodinu. Koláč kontroluju každých 15 minut. Po prvních patnácti většinou dost rychle zhnědne, a tak ho přikrývám alobalem.    


Užijte si ho. :)