Dobrá zpráva: To nejlepší, co v životě uděláte, na vás možná teprve čeká


Vždycky mě potěší, když někdo postaví na hlavu všeobecné klišé o tom, že přijít s něčím skutečně kreativním a originálním vyžaduje svěžest, živost mládí a věk řekněme někde pod třicet nebo maximálně lehce nad třicítkou.  

Proto mi udělalo radost, když jsem před pár dny navštívila jednu z nejslavnějších architektonických staveb vůbec, dům Fallingwater amerického architekta Franka Lloyda Wrighta. Vůbec jsem totiž netušila, že tuhle nádheru Wright navrhl v době, kdy mu bylo 68 let. Ani že velká část jeho práce, ta nejoriginálnější a nejlepší, přišla na základě zakázky právě na Fallingwater až v poslední třetině jeho života.

Wrightův dům je fascinující hlavně proto, jak je na tehdejší dobu (rok 1936) propojený s přírodou. Ačkoliv mám pocit, že jsem docela kreativní, vůbec si nedovedu představit, jak navrhujete kuchyň nebo krb tak, abyste je nemuseli stavět, ale vznikly přirozeně z kamenné stěny daného místa. Nebo jak to uděláte, aby domem protékal vodopád. 

Mimochodem, velice mě nadchlo také když jsem zjistila, že Wright nepostavil k tak obrovskému domu garáž, ale jenom krytá parkovací místa. Tvrdil totiž, že jakmile nějaký prostor uzavřete dveřmi, máte tendenci ho dřív nebo později zaplnit krámy a harampádím, což se u otevřeného prostoru nestane. Myslím, že to je veliká pravda a všichni Američané, co se s auty nevejdou do svých obrovských garáží a byli na prohlídce se mnou, to potvrzovali. A pobavila mě také údajná Wrightova reakce, když si majitelka domu slavnému architektovi stěžovala, že jí na všechny její róby postavil nějak málo skříní. Ačkoliv stavbou domu překročil rozpočet o 120 000 dolarů (v roce 1936!), byl prý natolik odvážný, že jí řekl: “To je mi vás líto, že máte v životě tolik zbytečných věcí.” 

Dům ve Fallingwater má jedinou nevýhodu - nesmí se v něm fotit.
Možné je to pouze z venku. 
Posezení v obývacím pokoji
Jedna z knihoven v obývacím pokoji


Frank Lloyd Wright na titulce magazínu Time poté, co postavil Fallingwater. Po jeho vydání získal nejlepší pracovní zakázky v životě. V době vydání mu bylo 71 let.