Miminko, nebo mumie?


Když mi včera ráno kamarádka poslala fotku svého čerstvě narozeného miminka zabaleného ve šněrovací zavinovačce s kanýrem, ručičky u hlavičky, vzpomněla jsem si ještě na jedno překvapení z Ameriky, o kterém jsem tady zatím nepsala.

Když jsem byla malinká, mám podobných fotek v peřince, do které mě maminka balila, taky spousty.  Kamarádky fotka mě ale překvapila, protože jsem si myslela, že od té doby už tenhle způsob zavinování vymizel. 

Tohle jsem já pár dnů po narození.


Nejspíš proto, že tady ve Spojených státech znamená pojem zavinovačka úplně něco jiného. Už na exkurzi v porodnici a poté na předporodním kurzu někdy v říjnu jsem pochopila, že to není peřinka s kanýrem ani nic podobného, ale jen jakási velká plena, do které miminko zamotáte jako se v mexické restauraci motá burrito. (Různé způsoby, jak to udělat co nejrychleji a nejefektivněji, nás učili právě v kurzu.) Těchto plen existuje několik druhů od úplně obyčejných bílo – červeno – modrých, ve kterých se pár minut po porodu fotí každý americký novorozenec, a které bych měla dostat v nemocnici, až po sofistikovaně upravené zavinovačky nesoucí vznešená jména jako Halo Blanket ("halo" znamená svatozář, ale nenapadá mě žádný rozumný český překlad) a hlavně Miracle Blanket neboli Zázračná Přikrývka. Do té miminku dáte jednu ruku, omotáte kusem látky, druhou ruku, zase přikryjete kusem látky, pak mu schováte nohy a zbytek materiálu kolem něj obtočíte a pevně přitáhnete, až mu čouhá jenom hlava.  




Musím se přiznat, že když to viděla úplně poprvé, nepřišlo mi to jako zázračná deka, ale spíš jako svěrací kazajka. A když jsem do toho na kurzu balila svoji panenku, představující dítě, co z něj pak byla úplná mumie, říkala jsem si, jestli to není až kruté. Pořád si nějak nedovedu představit, že za pár dnů takhle budu motat svoje dítě. Údajně bych ale měla, obzvlášť pokud chci, aby mi moc neplakalo a dobře spalo. 

Miracle Blanket je tady za mořem nejčastější doporučení, které jsem dostala, co pořídit, nejen od našich známých, ale dokonce od lékařů. Odůvodňovali to tak, že miminku tohle pevné sevření připomíná těsné podmínky v břiše a není tak zmatené a zneklidněné tím velkým světem kolem plným prázdného prostoru, se kterým těsně po narození neví, co si počít. Zázračná deka mu nedovoluje máchat kolem sebe nekontrolovaně rukama ani moc kopat, takže je mnohem klidnější, spokojenější, připadá si v bezpečí a spí.

No … tak snad jo. Dám vám pak vědět, jak nám to jde. :)

Abyste si dokázali lépe představit, o co konkrétně jde, přikládám video: