Jak se doopravdy žije v New Yorku?

Pokaždé, když jsem v New Yorku, přemýšlím nad tím, jaké by to bylo, kdybych tady žila. Není to sice pravděpodobné, ale tohle snění mi přináší zvláštní pocit radosti a štěstí a asi nikdy mě neomrzí. Protože: co kdyby náhodou? 

Zvláštní je, že kdykoliv se moje fantazie vypraví na takový výlet, zasazuju si náš život velmi automaticky do naprosto nereálných kulis, které znám ze seriálů alá Sex ve městě nebo Girls, případně ze stránek barevných magazínů. Tedy s adresou řekněme někde mezi SoHo a Tribecou, ve vyšším patře a s okny do ulice plné platanů nebo s výhledem na řeku Hudson a dobrou kavárnou na rohu. V našem bytě si představuju taky průchozí šatnu, oválnou vanu uprostřed velké koupelny, vlastní pracovnu a rozlehlou terasu na večírky.

Zkrátka úplný opak časté newyorské reality s okny do dvora (pokud vůbec nějakými), dvaceticentimetrovou kuchyní, co slouží jako kuchyňská linka, pracovní stůl a žehlící prkno v jednom, otravnými a koš nevynášejícími spolubydlícími.

Obrovský kontrast mezi sny a skutečností mi vždycky připomene video spisovatelky Felice Cohen. Obytná plocha jejího newyorského bytu prostorově odpovídá ploše v Hondě Accord – něco kolem 8 metrů čtverečních. Je to extrém, ale je zajímavé ho shlédnout. Možná jste video už někdy viděli, protože je poměrně staré a od té doby ho na světě sdílely miliony lidí.



Já osobně jsem na video narazila až nedávno, když jsem v knihovně sáhla po autorčině díle o tom, jak zvládnout život v malém bytě. Některé rady se mi zdály až triviální, ale pár mi jich přišlo užitečných, a tak mě napadlo se o ně podělit. Felice navrhuje například toto:    

Každý den si ustelte postel. V miniprostoru i zválené peřiny vypadají jako obrovský nepořádek a zbytečně ho zmenšují.

Vyměňte kus za kus. Koupíte nový, vyhodíte nebo darujete starý. Platí pro kuchyňské přístroje, šatník, botník, knihy, všechno. 

Chtěla bych v tom potkat svého ex? Je otázka, která vám pomůže bleskově vytřídit šatník.  

Zbavte se věcí, o kterých říkáte, že by se někdy mohly hodit. A jestli vám to zní moc drsně, naskládejte je do zvláštní krabice a tu si měsíc ponechte. Ani jste ji neotevřeli? Pak vám nebude chybět.

Změňte perspektivu. Lézt každodenně na palandu a z ní může být otravná pruda, nebo mini fitness trénink. Záleží na úhlu pohledu.