Kde určitě najdete ztracené věci (zejména když jste roztěkaná matka na mateřské :)

Když Ben usne a B. se dívá na Hru o trůny, kterou já nemusím, trávím večery s Caitlin Moran a její knihou Moranifesto. Caitlin Moran je fantastická britská sloupkařka a v poslední době moje nejoblíbenější spisovatelka. Je bystrá, sarkastická, cynická, upřímná, a podle psaní tak fajn ženská, že kdyby to šlo, nejradši bych ji pozvala na skleničku.

Nad jejími knihami se nekontroluju a musím se smát do polštáře nebo do deky, abych svým řehotem neprobudila celý dům. Hodně jsem se nasmála i včera, kdy jsem objevila sloupek "Kde určitě najdete ztracené věci". Protože pořád ještě kojím, což nemá na můj mozek úplně nejlepší vliv, zdá se mi, že ztracených věcí u nás doma rapidně přibývá. Některé dny je moje pozornost tak zoufale roztříštěná, že už se neptám B. v podstatě na nic jiného než "nevíš, prosím tě, kde je dudlík" anebo "kde mám zatraceně zase mobil" (v takovou chvíli většinou v ruce).

Caitlin Moran radí, že ztracené věci nejspíš budou:

V té zásuvce plné všemožných drobných krámů v kuchyni.
V té zásuvce plné všemožných drobných krámů v předsíni.
V kapse kabátu. Toho druhého.
V autě.
V taxíku.
V té tašce, co visí z druhé strany na dveřích. (Moran říká, že na tomhle místě se nachází více než 8% ztracených věcí, takže ona sama hledání začíná právě tam.)
V pokojíčku dcery. Tam hledejte zejména v případě, pokud
a, ztracená věc je kousek vašeho oblečení
b, ztracená věc je něco hodně drahého z vaší kosmetické tašky
c, ztracená věc je tabulka čokolády nebo jiná vysoce kalorická sladkost, kterou jste schovala do nejvyšší zásuvky v kuchyni, aby tam nikdo nedospělý nedosáhl a stejně nějak záhadně zmizela
V pytli na odpadky. Který je v popelnici. Úplně na spodu. Tam se prý věci skrývají hlavně ve dnech, kdy zrovna prší nebo jezdí popeláři. Takže spěchejte. :)
V té krabici nadepsané "Důležité věci", na kterou jste úplně zapomněla a vzpomenete si na ni za pět let až budete malovat nebo se budete stěhovat.

Našli jste? … Výborně!


P.S. Některé knížky Caitlin Moran vyšly i v češtině. Moranifesto bohužel zatím ne, ale doufám, že to tak brzo bude.