Lidožroutská šelma vosamělost

Jestli jste v horním menu někdy klikli na záložku "Výpisky", víte, že si dost často vypisuju z knížek pasáže, které mě zaujmou, nebo se mě jakkoliv dotknou.

Jednou je to myšlenka rezonující s mým rozpoložením nebo mu absolutně odporující, podruhé je to část mozaiky, kterou si sama pro sebe nazývám "smysl života", cosi jako další díl do skládačky, někdy taky sebeujišťující potvrzení, že hodnoty, které vyznávám, jsou ty, se kterými doopravdy souzním, jindy zase popis emoce, která se mimořádně přesně shoduje s pocitem mým. A někdy je to jenom krátké slovní spojení, díky kterému mi před očima vyvstane scéna z knihy nebo situace, za jaké jsem jí četla. 

Včerejší podvečer jsem si totálně zmožená mateřstvím a nahlodaná ambicemi, jestli bych neměla otevřít počítač a ještě něco dělat, něco jiného a něco "víc" než tisíckrát opakovat "aspoň jednou si kousni, aspoň jednou to ochutnej" / "pojď to zkusit na hrnec" / "nechceš na záchod"?/, no tak v tomto rozpoložení jsem si do nekonečného dokumentu vypsala odstavec z knihy "Obsazeno" Věry Noskové. Je to nefeministické až bědaještě tak před třemi čtyřmi lety by mě to rozlítilo, což mě zaujalo, jelikož dneska mi to přišlo uklidňující. Minimálně v tom smyslu, že mě to přimělo zavřít počítač a jít spát s jakž takž uspokojivým pocitem, že jsem udělala dost, že všechno důležité, aspoň zatím, mám.   

"Hele, kočko, já něco vim a musim ti to říct pro případ, že hodláš zpívání upsat duši. V životě čeká jedna lidožroutská šelma a tou je vosamělost. Víš, vo co de. V životě. Mít jednoho jedinýho chlapa, kterej bude třeba plešatej a vobtloustlej, to je fuk, ale bude vedle tebe každou noc usínat. Když máš věrnou duši, tak ti celej svět může políbit prdel. Jenže ty sis asi vysnila, jak stojíš na jevišti a hejbáš lidem s citama, žiješ po bárech a pro mužský seš lákavej bonbón, žejo? Hele, kočko, dybych byla tvoje máma, řekla bych ti: Dcerunko, vdej se, nech si udělat pár krásnej dětiček a toč se kolem plotny."



Mimochodem, bavilo by vás, kdybych sem na hlavní stránku nějaký výpisek dala častěji? 

Photo by Green Chameleon on Unsplash