Které knihy neminout letos na podzim?

Nevím, jestli je to tak každý podzim, ale letos se česká nakladatelství opravdu vytahují! A já si nestačím ukládat na "to read list" novinky, které si nutně potřebuju přečíst nebo koupit při příští návštěvě Česka. A protože se tady i na mém Instagramu docela často objevují žádosti, jestli bych se nemohla podělit ještě o víc tipů na knihy, dnes sem sepíšu, co podle mě stojí za pozornost. Neslibuju, že se vám to bude líbit, ale pokud máte podobný vkus, mohly by vás tyto knížky potěšit. 

Zlá krev: John Carreyrou
Přiznám se, že než jsem o ní stihla napsat, už jsem ji stihla i přečíst – včera jsem končila v půl třetí ráno. Jenže nedalo se jinak. Knížka je v podstatě reportážní literatura pokrývající skandál kolem Theranosu, americké start-upové firmy Elizabeth Holmesové, která si uložila za cíl změnit svět. Jenže skvělá vize se rychle zvrtla, což Elizabeth nehodlala akceptovat. Než ji ale Amerika a svět prohlédly, stálo to miliardy dolarů, zničené životy, kariéry, vztahy a pro mě osobně tak trochu i pošramocenou důvěru v Sillicon Valley a americký kapitalismus. Tohle je jeho odvrácená tvář. Nenasytná ambicióznost, kamarádíčkovství, ze kterého plynou miliardy, nepotismus, lži a ohrožení lidských životů ve jménu byznysu. Ale na druhou stranu je tady i naděje, že upřímní lidé ještě nevymřeli a hlavně – že nevymřela skvělá investigativní novinařina. Kniha Johna Carreyroua se čte jako detektivka. Ačkoliv je v ní spousta postav, je to brilantně napsané, fakta a fakta, přesto nic suchopárného. Výborné!  

V existencialistické kavárně: Sarah Bakewellová
Tato kniha zatím není v elektronické podobě, a tak si na její pořízení musím počkat na výlet do Čech. Zaujala mě už geniální obálka a pokud máte rádi filozofii, literaturu, světovou kulturu, myslím, že tohle bude naprostá lahůdka. Těším se na ni jako malá holka a jsem zvědavá, jestli se naplní můj šestý smysl, že to bude velký zážitek. 







Smrtící bílá: Robert Galbraith
J. K. Rowling je spisovatelka, od které jsem snad nečetla nudnou stránku. Nejsem prvoplánový fanoušek detektivek a krimi a poslední dobou jsem dost naměkko, mám pocit, že hrůz je všude kolem mě až moc na to, abych o nich musela ještě číst (tím spíš, když tahle kniha prý začíná slovy "Viděl jsem, jak zabili dítě!") , ale ... Ale tohle je paní vypravěčka! Že má knížka sedm set stránek mě vůbec neodrazuje, ale ty dvě tři pročtené noci budou asi trochu bolet. Jestli se do ní tedy nakonec pustím. Pořád jsem na vážkách. Mám? 

21. lekcí pro 21. století: Yuval Noah Harari
Tady není absolutně nad čím přemýšlet. Od Harariho mám všechno česky i anglicky a nejradši bych si z toho vypsala každý odstavec. Tuhle knížku jsem si koupila loni pár hodin před odletem do Turecka. Začala jsem číst ještě v metru ve Washingtonu D.C., ale pak přišlo stěhování, milion novinek, Benovo nespaní a fakt, že byla v angličtině, která se mi prostě u těžších témat pořád nečte snadno. To ale nic nemění na tom, že co jsem přečetla, bylo dobré a teď se těším na lahůdkový překlad, že si ji trochu víc užiju. (A pak ji zase budu všem vnucovat, hlavně B., který si nepřečetl ještě ani Sapiens – no, jeho škoda!)    

Tady taky není důvod příliš dumat. S Julií se známe díky blogu a sociálním sítím, píše skvěle a hlavně píše o New Orleans, jednom z mých nejmilejších amerických měst. Abych nekecala, není to podzimní novinka. Kniha už vyšla a já jsem ji přečetla – s myšlenkou, že je mi líto, že jsem ji neměla v ruce před pěti lety, když jsem v NOLA hledala odpovědi na spoustu otázek. Podle mě naprosto povinné čtení, pokud tam jedete, a ideální čtení, pokud plánujete, kam se ve světě podívat – tohle vás navnadí koupit si letenku na jih USA. Julii také obdivuju (a po zkušenosti se svojí knihou jí trochu závidím), že si v nakladatelství dokázala prosadit tak velký formát, tolik fotek a hlavně ilustrací. Milé čtivo, které by za mě mohlo být klidně ještě delší, hlavně co se osobních příběhů týká. 

Chirurg: Petra Dvořáková
Petra Dvořáková je moje srdcovka, takže Chirurga si ujít nenechám! Cením si jí kvůli tématům, která si vybírá i kvůli tomu, jak je zpracovává, ať už to byla anorexie, upřímné rozhovory o víře v Boha, (ne)sebevědomí nebo život na dědině, tolik podobný tomu, který jsem zažila já. Tímto srdečně děkuju nakladalství Host, že s papírovou verzí vydává zároveň i e-knihy. Chirurga už mám ve čtečce. Akorát se trochu bojím, že to dopadne jako Zlá krev: zhltnu ji za dva večery a pak budu litovat, že jsem si ji trochu nešetřila. 




Mona: Bianca Bellová
Další knížka, kterou si určitě pořídím, aniž bych si k ní zjišťovala příliš mnoho informací, protože Bellová je po Jezeře taková sázka na jistotu. Nečekám jednoduché čtení, vlastně spíš smutek a depku, ale stejně se nějak těším.

Jak na sítě: Eliška Vyhnánková a Michelle Losekoot
Obě autorky znám osobně, a tak to nebude dlouhé rozhodování. Elišku považuju za největší a nejlidštější expertku na sociální média v Česku (její newsletter znáte?), Michelle zase pořádá ty nejlepší kurzy o tom, jak kreativně psát - nejen na sociální média. Nepochybuju o tom, že jejich společné dílo bude velká paráda a povinné dílo pro všechny, kdo za sebou necháváme digitální stopu. Takže - pro všechny. 


P.S. Ta úvodní fotka BOHUŽEL není u nás doma. Ale jednou to třeba tak nějak bude. :)