Hurá! Máme nový zápisník! :)

Když se mi před skoro třemi lety narodil Benjamín, můj do té doby zorganizovaný život se otočil vzhůru nohama. Miluju seznam a ráda si je píšu. Zřejmě to souvisí s tím, že jsem člověk, který za sebou potřebuje vidět odškrtnuté úkoly, jinak rychle vzrůstá můj vnitřní nepokoj. Najednou jsem ale každý večer přepisovala víceméně tentýž seznam. Ačkoliv jsem se celý den nezastavila, nic nebylo hotovo. 

Z okolí ke mně přitom přicházel pocit, že je to moje vina.Všechny motivační texty jako by mi říkaly, že to já jsem špatně zorganizovaná, že bych měla dřív vstávat, zlepšit se v tom či onom, být efektivnější. Moje křehká mateřská psychika nedostávala motivaci, ale spíš ránu. Ačkoliv se mi zdálo, že jedu na maximum, v textech jsem četla spíš opak: neděláš dost. 

Někdy v té době jsem dělala rozhovor s jednou úspěšnou byznysmenkou. Tvrdila mi, že člověk si lépe pamatuje nedokončené úkoly než ty dokončené, a že aby se ze svých úkolů nezbláznila, naučila se soustředit se na věci hotové. Aha! V tu chvíli mi došlo, že na mém seznamu nikdy nebude prázdno. Tím spíš, když si ho zaplním dalšími "měla bychy" z motivační literatury. 

A tak jsem celou myšlenku to-do listů obrátila a začala vést seznam věcí, co jsem zvládla. Každý večer jsem zapsala, co jsem dokončila a co jsem udělala pro své dlouhodobé cíle. Když jsem zapisovala poctivě - myšleno včetně úspěchů typu, že se mi v šestinedělí podařilo oholit si nohy - dostala jsem se klidně k deseti položkám. A stala se zajímavá věc. Místo abych se propadla do smutku z pohledu na úkoly, které jsem zase nestihla, dívala jsem na papír na desítky dokončených. Nejen že jsem si uvědomila, kolik jsem toho zvládla, ale taky jsem snáz přijala myšlenku, že víc už toho do rozvrhu nacpat nešlo. Po pár dnech se mi také dařilo realističtěji plánovat čas. Věděla jsem, co mi trvá jak dlouho a jestli úkol splnil záměr, a má tudíž smysl věnovat mu další energii. 

A tak vznikl nápad na další zápisník – Jsem skvělá! (Zápisník každodenních úspěchů) který je od minulého týdne v knihkupectvích. 


S Martinou Pavlovou jsme si daly za úkol přesvědčit vás, že už teď, ať jste kdekoliv na světě a v jakékoliv roli, denně zvládáte spoustu důležitých věcí. A že aniž byste plnila úkoly z motivačních příruček, už teď jste úspěšná, jenom o tom možná nevíte. Schválně zkuste chvíli zapisovat a sama uvidíte. Co? Nejen, že jste skvělá, ale že můžete myslet na splnění jakéhokoliv snu, pokud si uvědomíte dvě věci: začnete si věřit (k čemuž vám pomůže pohled na zápisky, co všechno zvládáte) a budete dobře znát sama sebe (k tomu vám zase poslouží hravé sebepoznávací otázky, kterými jsme zápisník naplnily)

Zápisník si můžete prolistovat zde a koupíte ho ve všech knihkupectvích, online například tady

Dejte nám vědět, třeba níže do komentářů, jak se vám líbí a pokud ano - líbí, prosím, řekněte o něm dalším ženám, co si potřebují uvědomit, že už teď jsou skvělé. 

Krásný Advent!