SPECIÁL: ANOTHER TEN THINGS: Co číst mezi Vánocemi?

Kdybyste to náhodou nevěděli, tak tyto dny mezi Vánocemi a asi tak třetím lednem, ty byly - aspoň tedy v Evropě - stvořeny k naprostému splynutí s gaučem, postelí, přáteli, horami, pohodou a taky - ČTENÍM! (A dočítáním všeho, co jsme nestihli během roku.) Slíbila jsem, že mezi svátky vám sem dám deset kliků na četbu a jiné zajímavé věci, na kterou v této rubrice nezbylo místo během roku. Tak tady to je. :) 

Pokud jste četli Serotonina, letošní zřejmě nejdiskutovanější knihu roku, doporučuju doplnit si zážitek recenzí Terezy Matějčkové.  

Rozhodnout se nemít děti a veřejně se k tomu přiznat, česká společnost vás stále ještě slovně umlátí. Přitom statistika mluví jasně: mezi dnešními třicátnicemi bude bez dítěte každá šestá. Kdy si zvykneme? 

Zemřela Bára Rektorová. Stalo se to už v srpnu a já to přesto nemůžu dostat z hlavy. Myslím na ni každý den. 

Newslettery jsem tento rok z e-mailové schránky spíš mazala a pak je odhlašovala. Ale pár jich dostalo výjimku. Třeba Anglofil. Nebo Forbes Espresso

A totéž se dělo i s podcasty. Tlačítko "přestat sledovat" si vysloužily všechny "o ničem" a taky všechny, nad kterými jsem se spíš pohoršovala a rozčilovala, jak něco tak povrchního může být tak populární. V mluveném slově dostala výjimku Liberatura - doporučuju moc, třeba díly s Alešem Palánem nebo Janem Němcem. 

Jak si nepodělat život? Další majstrštyk Terezy Kopáčové

Poslední rok mě stíhal utkvělý dojem, že jsem mimořádně nevzdělaná a nedovzdělaná. Nevím přesně, čím to je, že by rodičovská? ... Ten pocit byl tak dotěrný, že když jsem začala hledat cesty, jak se ho zbavit, dostala se mi do ruky kniha 21 lekcí pro 21. století od Yuvala Noaha Haririho a v ní zmínka o jeho kurzu "A Brief History of Humankind." Na YouTube, zdarma, studujete kdy chcete, kde chcete, jakým tempem chcete ... Nemůžu říct, že mě toho pocitu úplně zbavil, ale pomohl mi cítit se o trochu lépe.

Pokud žijete v cizině a chybí vám české filmy, zkuste Aerovod. Je tam tolik k vidění, že i kdybych teď hned odhlásila Netflix, budu mít do konce života co dělat. 

Jeden z nejlepších rozhovorů, který mi letos o kousek lépe pomohl pochopit Turecko - ten s Terezou Engelovou. 

Až budu velká, chtěla bych být tak dobrá - a hlavně umět tak dobře psát - jako Michelle Losekoot