Pro budoucí maminky: Výbavička - co jsem pořizovala a co jsem naopak mít vůbec nemusela?

Úplně se stydím, když si spočítám, že nápad na tento článek mám v poznámkovém sešitě od chvíle, co přišel na svět Benjamín - přes tři roky! Svědomí mě píchne vždycky tak jednou za měsíc nebo dva, když mi někdo z vás napíše dotaz, co je třeba pořídit pro miminko. Pokaždé rozešlu svoji skoro dodělanou excelovskou tabulku (ano, toho času před třemi lety!) nebo sepíšu seznam, abych to za pár týdnů zopakovala. Takže pro svůj klid, abych měla vyřešené všechny resty a pro připomenutí, co jsem třeba ještě zapomněla připravit, než doma budeme čtyři – tady je můj text k miminkovské výbavičce.  

Co byl pro nás základ? 

Kočárek a autosedačka 
Za mě funkční nezbytnost, která často posloužila a ještě plánuju, že poslouží, jako cestovní nebo další domácí postýlka. Koupili jsme značku Uppa Baby Vista (autosedačka Uppa Baby Mesa) hlavně z toho důvodu, že se dá jednoduše převážet, skládat a rozkládat, že se dá během pár vteřin vyměnit autosedačka za klasickou boudičku a několika jednoduchými triky z kočárku pro jednoho udělat vozidlo pro dvě děti. 

Nosítko
Další naprosto elementární záležitost, proto máme dokonce dvě.  Začali jsme s BabyBjörn, ale brzy přešli na Ergobaby OMNI 360, na které nedám dopustit. Není to nejlevnější investice, ale vrátila se nám několikanásobně a nosítko poslouží i pro druhé dítě. Má skvělý bederní pás, nebolí z něj záda a na rozdíl od šátku jsem nikdy neměla pocit, že ho nějak špatně upevním a dítě mi z něj třeba vypadne. 

Přebalovací pult 
Pořídili jsme od Babyletto. Baví mě na něm, že je to i zároveň komoda, do které se dá uskladnit spousta oblečení i jiných věcí, takže naprostá spokojenost. 

Postýlka, matrace a voděodolný potah
Máme taktéž od Babyletto a také jsme spokojení, všechno bez úhony přežilo i stěhování a pobyt v lodním kontejneru na cestě do Turecka. V postýlce je Benjamín dodnes, protože je variabilní a roste s ním. Pro druhé miminko mám zatím půjčenou tu nejobyčejnější postýlku z inventáře ambasády. Minimálně do doby, než se rozhodne, kdy a kam přesně se budeme stěhovat. 

Vanička na koupání
Neobešli bychom se bez ní, protože v Americe se většina lidí sprchuje a sprchové kouty nejsou nijak pohodlné. Koupili jsme každopádně tu nejobyčejnější, postačila a vydržela i na další dítě. Takže Ikea a máte vyřešeno. 

Nejprve jsem si myslela, že je to šílená zbytečnost, další "krám" do malého amerického bytu. Nakonec nám v ložnici skvěle a voňavě sloužil přes dva roky a sloužit bude dál.

V Americe cosi jako povinnost. Nejdřív mi přišla jako svěrací kazajka, ale na Benjamína v šestinedělí fungovala a když byl zavinutý, neškrábal se, nekopal a spal jako miminko. Takže plánuju použít znovu.  

Látkové pleny a mušelínové šátky/utěrky/dečky
Abychom se nerozvedli ještě před porodem (já ekoložka, můj muž ekoignorant), u Benjamína jsem používala jednorázové pleny a bude to tak i u druhého dítěte. Látkové pleny a další zmíněné věci se mi každopádně hodily na všechno ostatní - na úplném začátku, kdy mi mléko teklo skoro nekontrolovatelně, posloužily mimo jiné i jako vložky do podprsenky. 8 – 10 kousků úplně stačí. Kvalitní látkové pleny z biobavlny prodávají třeba v DM Drogerii

Elektrická odsávačka na mléko 
Jediná věc, kterou dostanete v USA v těhotenství zdarma. Využila jsem plně, takže jsem vůbec neprotestovala proti další, která je ke mně na cestě právě teď. Starou jsem darovala charitě v Turecku.   

Přenosná přebalovací podložka
Za mě "must". Využila jsem ji na tolika výletech, návštěvách a nepěkných veřejných toaletách bez přebalovacího pultu, že to ani nespočítám.   

Oblečení a drobnosti

Oblečení
A dvě slova: pohodlí a praktičnost. Pořiďte měkké věci a čím míň knoflíků, zipů, cvočků a úzkých výstřihů, co se přetahují přes hlavu, tím lépe. Stejně jako čím míň barev nebo divokých vzorů, které mají akorát tendenci se zapírat a vypadat ošklivě. Za mě není nutné mít oblečení mraky. Speciálně pokud máte doma sušičku, z newborn věcí na 0 – 3 měsíce podle mě stačí 5 – 7 overálků a pyžámek, 5 tepláčků, 5 triček, 2 svetry, ponožky a rukavičky, aby si miminko neškrábalo obličej, 1 osuška a stejně bych se nebála koupit pár věcí rovnou větších na 3 – 6 měsíců. Benjamín měl při narození skoro 3,5 kila a rostl po týdnech. Proto jsem se taky vyvarovala předzásobení se nádhernými kousky od ekologických a Instagramem profláknutých, ale taky příšerně předražených značek, a když bylo něco potřeba, udělala jsem si výlet do H&M, Zary nebo na Amazon.com, kde jsem toho našla nepřeberně. A pak prala a prala. 

Dudlíky
Jedině od Nattursutten. Na to, jak jsou drahé, sice nijak extra dlouho nevydrží, ale jsou přírodní a baví mě jejich design. Benjamín je miloval. 

Klipy na dudlíky
Velmi doporučuju mít aspoň dva nebo tři, speciálně pokud jste jako my rodina, která je pořád někde na cestách a dudlíky loví ze země v restauracích, z podlah letadel, vlaků nebo autobusů. 

Kvalitní teploměr
Za mě důležitá investice, kterou jsem podcenila a pak rychle napravovala, když hořelo. 

Vlhčené ubrousky
Používám a dál používat budu, protože je to holt praktické, rychlé a v našem případě anti-rozvodové (na rozdíl od plánu nosit v tašce v sáčku malý ručník na prdelku). Kupovali jsme Pampers, ale teď pokukuju po WaterWipes, které jsou zcela bez chemikálií.

Dětská kosmetika
Na začátku jsem používala Babo Botanicals, víceméně jsem ale Benjamína skoro ničím nemazala. Párkrát jsem vyzkoušela také oleje od Saloosu, jsou fajn, ale miminko pak hrozně klouže. Dneska když se Benjamín nechá,  natřu ho olejíčkem nebo mlékem od Johnson's. Na prdelku nedám dopustit na Sudocrem. A pro druhé miminko chci vyzkoušet měsíčkový olej od Weledy. Jinak nemám v plánu nakupovat nic.   

Vlněná deka na přikrytí
Benjamín se narodil v únoru, takže se hodila. Dostala jsem darem jako většinu věcí v seznamu a slouží nám dodnes. 

Hrazdička a žirafa Sofie
Do začátku podle mě úplně stačí tyto dvě hračky. Měkká hrací deka se zavěšenými hračkami přežila Benjamínovo máchání ručičkou, stěhování i život v krabici a poslouží nám dál. Žirafu Sofie jsem objednala novou, protože lepší hračku na kousání jsem zatím neobjevila. A celá je vyrobená ze 100% přírodní gumy. 

Co jsem si brala s sebou do porodnice?
  • rozepínací noční košili (za mě základ), v USA jsem rovněž jednu dostala
  • jednorázové kalhotky, taktéž jsem dostala
  • porodnické vložky, taktéž jsem dostala 
  • 3 kojící podprsenky
  • teplý župan
  • pohodlné nazouváky
  • teplé ponožky
  • foťák a notebook  

Pro Benjamína jsem v USA kromě jednoho bodýčka a deky nebrala do porodnice nic, všechno jsem dostala. Teď budu muset být pečlivější, a tak plánuju toto:
  • 2-3 bodýčka/pyžamka
  • deku na přikrytí
  • Miracle Blanket
  • plenky
  • 3 látkové pleny
  • svetřík 
  • Sudocrem

Co jsem ještě měla doma a hodilo se to? 
  • hypoalergenní prášek na praní
  • dětské nůžky a miniaturní pilníčky na malé, ale extrémně rychle rostoucí nehtíky 
  • přebalovací tašku, ve které jsem měla vždycky následující: 1 – 2 kusy oblečení pro miminko, 5 – 10 jednorázových plen, 2 látkové pleny, 1 obrovskou látkovou plenu na přikrytí, když jsem potřebovala kojit venku, přenosnou přebalovací podložku (byla součást tašky a hodila se), balení vlhčených ubrousků, pár uzaviratelných Ziplog sáčků na špinavé pleny a proteinové tyčinky pro sebe na jídlo.  
  • zpětné zrcátko na sedačku do auta, abych viděla, co Benjamín dělá nebo jestli mu příliš nelítá hlava, když řídím 

Co B. letěl po porodu dokoupit?
  • vitamín D
  • vložky do kojící podprsenky
  • krém na bradavky
  • rozpínací košili, díky které se dá snadno a nenápadně kojit na veřejnosti

Co jsem měla nebo po čem jsem toužila a nakonec jsem to buď nepoužila, nebo jsem ráda, že jsem si to vůbec nekoupila? 
  • houpačka - využili jsme na prvních pár týdnů, ale kdybychom neměli, nic by se nestalo
  • monitor dechu  - dostala jsem, využila, ale poté, co nás mnohokrát falešně zalarmoval a mě naprosto zpanikařil uprostřed noci, jsem ho rychle poslala dál 
  • dětská chůvička – v malém americkém bytě jsem ji neměla, protože to bylo skoro legrační, teď o ní trochu uvažuju
  • hnízdo – hit Instagramu roku 2017, nakonec jsem ráda, že jsem ušetřila, sloužilo by nám pár týdnů
  • přebalovací koš – hit Instagramu roku 2020, je to krása, ale kupovat ho neplánuju, pro nás zbytečnost

Obecně jsem se za tři roky s Benjamínem utvrdila v tom, že dítě skoro nic nepotřebuje a že řadu věcí, které jsem měla v excelovském seznamu nebo v různých wishlistech jsem tam měla spíš kvůli sobě - že se mi prostě líbily a speciálně v pohnutí hormony bylo velmi těžké jim odolat. 

Poučená a dobře si vědomá toho, že na konci léta budu naši domácnost znovu balit a stěhovat někam jinam po světě, jsem pro druhé miminko zatím nekoupila skoro nic. Většinu věcí zdědí po Benjamínovi a co mu nebude vyhovovat nebo budeme potřebovat navíc, to pořídím "za běhu" – tak snad mi to v pubertě nevytkne, že byl(a) druhorozený (a) a outsider. V tom je dnešní doba skvělá, a život ve velkém městě speciálně – nákup vám dojde domů do pár hodin a člověk nemusí utrácet za mnoho věcí předem. 

Pro miminko je stejně nejdůležitější máma a mlíko, a jestli bude nebo nebude mít hnízdo nebo náramek na ručičce, je mu opravdu jedno. Tím jsem se řídila tři roky zpátky a ještě víc se tím řídím teď. Utrácím tím pádem akorát za kakao v kavárně nedaleko našeho bytu, abychom se měli pěkně a mně se dobře psalo. :)