Zázrak z Turecka: Nejlepší recept na rýžový pilaf

Když jsem se minulý týden podívala na statistiku nejčtenějších článků, skoro vážně mi spadla brada. Často teď přemýšlím, co se dám a co sem nedám, aby to bylo dostatečně ... intelektuální, čtivé, osobní, zajímavé, aby vás to bavilo. A pak je nejčtenější recept! A tak přidávám další, tentokrát na rýžový pilaf. 


Jestli jste někdy byli v Turecku, pak víte, že rýže, stejně jako bulgur, tady chutná naprosto fantasticky. Mně se ji ale nikdy tak dobrou uvařit nepodařilo. Nemůžu říct, že by byla tvrdá nebo rozvařená, ačkoliv to někdy taky. Spíš tak nějak bez chuti. A tak jsem včera poprosila paní Sevgi, že než odjedu z Turecka, ráda bych se ji naučila tak dobrou, jak ji vaří ona. Upřímně, až uvidíte níže gramáž másla, není to nic dietního. Ovšem je fakt výborná, hodí se naprosto ke všemu a doma se po ní jen zapráší. Nudle navíc můžete nahradit cizrnou nebo jakoukoliv zeleninou, kdybyste měli pocit, že by měl být pokrm aspoň o trochu zdravější. 

No a teď jak na to. Paní Sevgi použila:

1 hrnek rýže Baldo Pirinç – je to obyčejná kulatozrnná rýže, nikoliv jasmínová, basmati ani žádná jiná 
4 hrnky vody
80 gramů! (to není chyba) másla
dvě hrsti velmi jemných polévkových nudlí
lžičku soli 

Vařit začala paní Sevgi tak, že si odměřila hrnek rýže, zalila ho dvěma hrnky vroucí vody, trochu osolila a nechala 15 minut stranou. Poté vzala velkou pánev se zvýšeným okrajem. Já v ní většinou dělám maso, rýži jsem v ní nikdy nevařila. Ale je to prý důležité, aby rýže byla hezky rozprostřená. 

Následně nechala v pánvi rozpustit všechno máslo. Když bylo hotovo, vhodila do něj dvě hrsti najemno nakrájených polévkových nudlí a za stálého míchání je opekla, dokud lehce nezhnědly. Mezitím slila odstátou rýži a několikrát ji důkladně propláchla vlažnou vodou. Potom ji přidala do pánve k nudlím a nechala za občasného promíchání opékat zhruba deset minut. 

Teprve pak přišla na řadu vroucí voda. Na jeden hrnek rýže dala dva hrnky vroucí vody a přidala větší lžičku soli. V tu chvíli zakryla pánev pokličkou, snížila teplotu plotýnky skoro na minimum a nechala rýži vařit něco málo přes deset minut a pak pět minut dojít, to už s plotýnkou úplně vypnutou. 

Když bylo hotovo, odklopila pokličku, jemně ji načechrala a nechala odpařit páru. Poučila mě, že je důležité nenechávat rýži pod pokličkou, když je hotová. Zbytečně by pak ještě měkla a byla by nepříjemně lepivá. 

No a to je všechno. My jsme ji měli včera k tureckému köfte a dneska ke kuřeti teriyaki a byla naprosto famózní. 

Tak mi dejte zase vědět, jak se vám povedla. :)