To nejlepší pro kůži od dermatoložky: Nevyhazujte za kolagen, kupte si kvalitní opalovací krém

Dnes trochu z jiného soudku. Ačkoliv toto není blog o kosmetice, když jsem loni na podzim zveřejnila rozhovor s formulátorkou kosmetiky Lenkou Průšovou, byl to jeden z nejčtenějších článků vůbec. Nemůžu říct, že by mě to překvapilo. Nejsem žádná kosmetická fanatička, ostatně celá moje "koupelna" už se třetí měsíc musí vejít do jedné taštičky, kterou si s sebou nosím z hotelu do hotelu. Ale věci kolem péče o pleť mě zajímají. Nechce se mi stárnout a zároveň jak stárnu, odhazuju intelektuální pózu, že zabývat se "krásou" je nepatřičné, marnotratné, zbytečné. Už si to nemyslím. S hektikou kolem mateřství, stresem a obavami, které pořád řeším a teď navíc se stěhováním, se tak prostá věc jako večerní kosmetická chvilka s výrobky, které mám ráda, stává příjemným rituálem, který si dokážu přenést kamkoliv na světě. 

Ale proč to píšu. Nedávno jsem díky jedné z vás objevila na Instagramu dermatoložku Simonu Felšöovou. V záplavě účtů plných podivných kosmetických doporučení a jiných, které péči konvenční kosmetickou označují jako "blbnutí proti přirozenosti", jsem byla mile překvapená srozumitelným a jednoduchým vysvětlením vlastně naprostých základů – co je to pleť, jak funguje, jak to dělat, aby byla zdravá, co si počít, když zdravá není, případně se všemi jizvami, skvrnami a dalšími, co jsme jí způsobili špatným zacházením, a jak s ní a díky jaké kosmetice zacházet lépe. Hluboce to na mě zapůsobilo. A ještě víc si mě Simona získala, když si v téhle době a na sítích přeplněných spolupracemi propagujícími kolagen dovolila říct, že pití kolagenových prášků je na nic, na jejich zázračné účinky neexistuje jediná nezávislá studie a že uděláte lépe, když si místo toho koupíte slušný krém s vysokým SPF. Simonino vystupování na sítích mi přišlo tak příjemné, že jsem jí napsala, jestli by neměla zájem o rozhovor. A ona měla. Tak tady je.    

Simono, dát se laicky v pár větách popsat, co se odehrává v lidské kůži za procesy, které pak napravujeme?
Zjednodušeně řečeno, kůže stárnutím ztrácí svoji pevnost, pružnost i objem, protože v ní ubývají vlákna kolagenu, elastinu a výplňový materiál, například kyselina hyaluronová. Čím jsme starší, tím je tvorba těchto molekul pomalejší. Věkem se kůže víc vysušuje, její buněčná obnova zpomaluje, a následkem toho bývá drsná a flekatá. Tento proces ještě urychlujeme tím, jak se k pleti chováme, tedy opalováním, stresem, kouřením a nezdravým stravováním. 

Je tedy krásná pleť záležitost genetiky nebo pravidelné péče? 
Genetika hraje důležitou roli, je to základ. Každopádně i když nezdědíme ty nejlepší předpoklady pro bezproblémovou pokožku, správnou péčí můžeme hodně zlepšit. Platí to ale i obráceně. Dobrá genetika nás nezachrání, pokud se o sebe nestaráme. Často na to nemyslíme, ale dědíme také návyky jako například způsob stravování, vztah k pohybu a taky to, jak se staráme o pokožku. Děti kopírují chování rodičů. Pokud vidí, že používáme opalovací krém, budou ho používat taky. Vždyť malé holčičky taky lákají krémy a šminky, které má doma maminka. 

Jinými slovy: dokáže kosmetika ubrat pět, deset, nebo dokonce dvacet let? 
Řeknu to takhle: pokud začnete používat vhodné aktivní látky, vaše pokožka se projasní, její odstín sjednotí, zjemní se jemné vrásky a póry. Díky tomu bude působit zdravěji, svěžeji a stárnutí se zpomalí. Protože největší podíl na stárnutí kůže má UV záření, používání krému s ochranným faktorem minimálně 30 je nevyhnutelný základ. 

Čím to je, že třeba Asiatky mají tak krásné pleti? Že málokdy vypadají na svůj věk? To není genetika?
Z velké části je to genetika. Ale podívejte se na jejich životní styl. Základem je zdravá strava plná fermentovaných potravin a antioxidantů a důsledná ochrana před UV zářením. Asiatky staví svoji krásu na bledé, porcelánové pokožce. Opalování jim nic neříká.  

Z toho všeho, co vidíte kolem sebe v ordinaci, dá se říct, čím své pleti nejvíc škodíme? 
Budu se opakovat, ale znovu zmíním opalování. Je v nás zakořeněné, že pouze opálená pokožka rovná se zdravá pokožka. Opálení bylo dlouho symbolem fantastické dovolené a odpočinku u moře. Následky opalování a pobytu na slunci bez UV ochrany přitom mají závažné zdravotní dopady. 

Simono, dám vám stejnou otázku jako Lence Průšové: funguje jinak krém za 60, 600 a 6000 korun?
Záleží na složení. Za 60 korun si můžete koupit dobrý hydratační krém, ale zázraky nečekejte. Čím kvalitnější a sofistikovanější ingredience krém obsahuje, tím je jeho cena vyšší. Výsledná cena se pochopitelně odvíjí i od obalu, reklamy, nákladů na výrobu, dovoz a další. Připočítejte ještě marži, kterou si stanoví výrobce. Mnoho drahých krémů obsahuje kvalitní silikony, které pleť vyhladí a udělají "wow efekt". Co ale reálně funguje jsou aktivní látky, například retinoidy (retinol, retinal). Za tyto produkty se vyplatí si (v rozumné míře) připlatit. Jako dermatoložka ale musím dodat: krémy a různá kosmetika, kterou aplikujeme na povrch pokožky, mají svoje limity. 6 tisíc korun bych za krém nedala. Raději bych šla na lékařské ošetření. 

Kolik je vaše horní osobní hranice, kolik jste ochotná investovat do kosmetiky? 
Nikdy jsem to nepočítala. Používám oblíbené produkty a zbytečně nenakupuju, všechno vypoužívám do dna. Mám ráda funkční kosmetiku s kvalitním složením, a ta vůbec nemusí být předražená. Vědí to i moji followeři na sociálních sítích. 

Když jste zmínila retinoidy, je na současném trhu nějaký produkt nebo složka, o kterých by se dalo prohlásit, že to jsou skoro zázraky?
Za mě právě retinoidy a kyseliny. Mají mnohými studiemi podložené omlazující a anti – akné účinky. 

A naopak, existuje produkt nebo složka, od které dá odborník okamžitě ruce pryč?
Nemám ráda drsné peelingy se solí, štětinové kartáčky na čistění pleti, vysušující alkoholová tonika, černé slupovací masky a příliš voňavé produkty. To všechno jsou pro pleť hříchy, kterým se obloukem vyhýbám. 

Vy radíte kosmetiku zkoušet a vybrat takovou, "která vyhovuje". Zároveň ale říkáte, že i coby odbornici vám to trvalo celá léta. Jak jste nakonec poznala, na co se spolehnout? Vždyť pleť denně ovlivňuje tolik věcí. 
Neexistuje přesná šablona a konkrétní seznam jediných možných výrobků pro každého. Svoje followery na sítích učím spíš všeobecné principy, jak se ve světě kosmetiky a starostlivosti o pleť orientovat a rozumně si vybrat. Ohledně konzistence produktu je dobré zkoušet vzorečky. Ty vždycky doporučuju lidem s citlivou pletí a atopikům, aby věděli, že pleť nezareaguje podrážděním. Účinek kosmetiky nastává po jednom až dvou měsících použití, ačkoliv u některých produktů lze efekt pozorovat okamžitě – například po kyselinách je naše pokožka hladší, póry jsou méně viditelné. Po dobrém hydratačním krému nebo kyselině hyaluronové je pokožka jemnější a jakoby "napitá". Naši pleť každopádně denně ovlivňuje mnoho věcí. A často opakuju, že dobrý spánek je lepší než ten nejlepší krém. 

A ještě podobný dotaz. Použiju vlastní příklad: mám na čele nehezkou jizvu, které bych se chtěla zbavit. Řešila jsem to s několika odborníky, ale každý doporučil úplně něco jiného – botox, kyselinu hyaluronovou, laser ... Co byste doporučila, jak se v podobných otázkách lépe rozhodovat, aby člověk neskončil u prvního řešení a pak třeba nebyl nešťastný, že nedopadlo, jak si představoval? 
Jedenadvacáté století je skvělé v tom, že mnoho lékařů, hlavně z oblasti estetiky, prezentují výsledky své práce na sociálních sítích a různých odborných platformách. Vezměte si jako příklad vaši jizvu. Hledala bych kliniku nebo odborníka, který se specializuje právě na korekce jizev a má velké množství spokojených klientů. Kromě samotné prezentace bych se orientovala podle toho, zda si na konzultaci vyhradí dost času, probere s vámi všechny možnosti, srozumitelně vysvětlí, proč by se přiklonil k jednomu či druhému zákroku nebo kombinaci a co se při něm bude dít. Ještě důležitější ale je, aby nastavil reálné očekávání. U jizev bohužel často platí, že jedno sezení a jedna metoda korekce nestačí. Pokud chcete podstoupit estetické ošetření, dejte i na pocit, jak na vás působí lékař nebo lékařka, které jste si vybrala. Pokud je vám jeho nebo její vzhled a přístup sympatický a přirozený, je to dobré znamení. 

Co si vlastně myslíte o přírodní kosmetice?
U té záleží na složení. Může pomoct, ale může i uškodit. Některé přírodní výtažky mají léčivé účinky, ale jsou i silnými alergeny. Vybírat byste proto měli podle toho, co vám vyhovuje, a ne podle toho, že se chcete "obejít bez chemikálií". To ostatně v dnešní době ani nejde. V kosmetice nevím o produktu, který by se obešel úplně bez chemie. Chemie tvoří všechno okolo nás, ačkoliv to neradi slyšíme. Lépe se poslouchá reklama, že produkt je stoprocentně bio. 

Spousta lidí se jakž takž dobře stará o pleť, ale zbytek kůže nechává být. Jak by měla vypadat péče o pokožku těla, aby nám dobře sloužila, byla pevná a stárla co nejméně? 
Zdravé pokožce bohatě postačí jemné mýdlo, ale používala bych ho rozumně. Pokud máte pleť citlivou nebo jste alergička, vyhněte se čemukoliv parfemovanému. Na mytí používejte šetrné pH neutrální gely, sprchové oleje nebo syndety a pak se nakrémujte tělovým krémem nebo mlékem. (Syndet je zkratka z anglického „synthetic detergent“, tyto produkty obvykle obsahují méně než 10% mýdla – pozn. autorky) Krátkou sprchu si dopřejte klidně denně. Důležité ovšem je, aby byla teplá nebo vlažnější, ale ne horká. Po sprše je důležité se hned nakrémovat, ještě když je kůže vlhká. Pokud si chcete udržet pokožku co nejdéle pevnou a mladistvou, přestaňte se opalovat, dopřávejte si pestrou stravu a posilujte svalstvo. Kůži rozhodně neprospívají ani rapidní váhové výkyvy. 

Je kosmetika vůbec potřeba? Jsou lidé, kteří tvrdí, že skutečný efekt má jen to, co užíváme vnitřně a žádný krém zázraky neudělá? 
Na naši kůži má vliv obojí, kosmetika i strava. Jedno druhým nenahradíte. Když máte pestrý a vyvážený jídelníček, vyživujete celé tělo včetně kůže. Když vám chybí nějaký vitamín, minerál nebo esenciální aminokyselina, může se to odrazit na zdraví vlasů, nehtů i kůže. Přijde mi zajímavé sledovat, jak se každý předbíhá v tom pojmenovat v kosmetice, doplňcích nebo stravě jeden "největší" zázrak. Ani kosmetika, ani zázračné tablety ani super foods vám nepomohou, budete-li ve stresu, přepracovaní a nevyspalí. 

Řekněte mi ještě, věříte vy sama věcem jako obličejová jóga? 
Mám pár oblíbených cviků a cvičím, když mám čas a nejsem líná. U obličejové jógy je důležitá dobrá technika, jako při každém jiném cvičení. Každopádně mě zajímá a líbí se mi její princip. Ale zase buďme realisté: plnější rty vám nevyrobí a hluboké vrásky nevygumuje. Nepochybně je to ale skvělý doplněk. 

Simono, kolik je tak optimální počet přípravků, které člověk má mít člověk v koupelně a aplikovat na kůži? Existuje nějaká hranice, kdy už své pleti přílišnou péčí spíš škodím? 
Ideální množství používané kosmetiky se určit nedá, protože každému vyhovuje něco jiného. Pokud máte bezproblémovou pleť a vyhovuje vám ji pouze vyčistit a nakrémovat, je to v pořádku! Potřeba produktů se odvíjí od požadavků každého. Pokud ke mně přijde žena, která se s kosmetikou nikdy nekamarádila, začínáme vždycky základem: třemi až čtyřmi produkty na čistění, hydrataci a jednou aktivní látkou. Jakmile si rutinu osvojí, buď při ní zůstáváme nebo přidáváme další produkty. Vždycky záleží na stavu pleti, a hlavně na osobních preferencích. Starost o pleť se nesmí stát otravnou povinností. Obecně bych si při používání kosmetiky a výběru aktivních látek dávala pozor, abyste pokožce neublížili nadměrným odstraňováním svrchních vrstev kyselinami a peelingy. Když vás pleť pálí, tvoří se na ní drobná vyrážka, svědí vás anebo je červená, to jsou první signály, že jste to přehnali. 

Kdybyste měla dát z pozice lékařky lidem jen jednu radu, co se týká péče o kůži, kterou jsou schopni si zapamatovat a aplikovat během celého života, co byste řekla?
Používejte kvalitní opalovací krém s faktorem 30 a vyšším. Celý rok, každý den, ne pouze na dovolené. A začnete hned, ne až potom, co se spálíte. 

Simonu můžete sledovat na Instagramu @simona_derm anebo na www.dermablog.cz