KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #45: ZÁŘÍ 2022

Už v předchozím postu jsem naznačila, že září bylo v naší rodině opravdu turbulentní. Dlouhým textům jsem tentokrát moc nedala, zato knížkám a podcastům docela ano. Na druhou stranu, i s minimálním čtením na internetu je tipů na kurátorské klikání pořád dost a dost, takže tady jsou.





Nedávno jsme se doma bavili o překladech názvů českých jídel do angličtiny. Kdosi nadhodil zážitek se "schnitzel with the sky" z nějakého malého českého města a mě to odbouralo na několik smíchuplných minut. Krátce poté jsem našla webovku nadšeného angličtináře Broni Sobotky a tímto ji předávám dál, pakliže potřebujete pohnout s jazykem - jak se ho učit, jak a kde ho pilovat, případně i jak správně překládat do angličtiny názvy českých jídel a ingrediencí. 

Bavil mě Prostor X s párovým terapeutem Pavlem Ratajem. Je až děsivé poslouchat, jak svým chováním často nevědomky ubližujeme dětem a co všechno si pak vezmou s sebou do dospělosti. Na druhou stranu, je fajn o tom mluvit, člověk si to víc uvědomuje a dává si trochu pozor. Já taky. 

Další výborná věc z Prostoru X byl rozhovor s Terezou Nvotovu o stereotypech, předsudcích a o tom, jak je těžké vyjít (i kdyby jen na chvilku) z bublin, které nám ubližují. 

Martin Tolar je český lékař, který dokončuje třetí fázi testování unikátního léku na Alzheimerovu chorobu a Petr Ludwig si ho pozval do Deep Talks. Dovedu si představit mnohem víc deep a hlavně delší rozhovor, ale i tohle málo stálo za poslech. 

V newsletter Finmagu jsem se dočetla o generování obrázků pomocí umělé inteligence. Nerozumím tomu ani za mák, ale díky webovém Dream Studiu jsme si doma trochu pohráli. Můžete taky, je to zábava na celý večer. Do textového pole jednoduše v angličtině napíšete, jaký obrázek byste chtěli vytvořit, zmáčknete tlačítko Dream a počítač vám ho vygeneruje. 

Dlouho jsem si neposlechla "13 hříchů rodičovství", a tak jsem to v září napravovala. Martin a Zuzka by potřebovali dobrého editora, ale kvalitní poselství s fůrou informací naštěstí zůstává - doporučuju hlavně díly o Chválení, Jak si poradit se "zlobivými" dětmi a Trestání dětí. Na Česko jsou v podcastu samé převratné myšlenky. 

Art for Kids Hub jsem dostala coby tip na youtubový kanál pro rodiče, kteří ani za mák neumí kreslit (já), ale nechtěli by o tuto úžasnou aktivitu ochudit svoje děti. Tak to doma zkoušíme.

Po hodně dlouhé době jsem si koupila detektivku. "Neklidná krev" má skoro 1000 stran, ale není tam ani odstavec nudy. Na spisovatelském talentu pro J.K.Rowling Bůh prostě rozhodně nešetřil. 

Na Netflixu vyšel dokument o Jennifer Lopez. Doporučuju ho dál pouze jako příklad, jak smutné to je, když se světovou celebritou mající slávu, peníze a zdánlivě dokonalý život, mává fakt, že není okolím uznána. Neustále potřebuje být viděna, slyšela, neustále potřebuje přesvědčovat, že ve skutečnosti je jiná, než ji vidí lidé, co čtou časopis People. Jaká je ale doopravdy ve filmu bohužel neřekne.  

Bylo to znásilnění, nebo nebylo? A povinné dívání pro všechny generace.