SROVNÁNÍ: Kolik stojí nákup v USA v Malajsii?

Když jsme před pár týdny přiletěli do Virginie ve Spojených státech, bydleli jsme kousek od mého oblíbeného supermarketu Whole Foods. Nakupovat v Whole Foods nebylo nikdy laciné a už v letech 2014 – 2018 jsem tam chodila pro výběrové věci, které jsem nikde jinde nenašla: bílý plnotučný jogurt, arašídové máslo pouze z arašídů, kuře, co velikostně nepřipomínalo krocana a podobně. Teď jsem tam šla pro podobný sortiment, abych v miniaturní hotelové kuchyňce mohla dětem připravit jídla, která snědí. V restauracích mají totiž stále na repertoáru pouze předkrmový chleba.

Přinesla jsem ze supermarketu jednu střední papírovou tašku a v ní obsah za – 88 dolarů! Musím říct, že ta cena mě u pokladny naprosto odrovnala a šokovala i B. Odvykli jsme si, nebo se tak dramaticky zdražilo? Zrovna když jsme byli v USA, psal Washington Post, že ceny potravin vzrostly v uplynulém roce nejrychleji za 43 let – ovoce a zelenina zdražily v USA o 8%, pečivo a cereálie o 14%, máslo a mléčné výrobky až o 26%. Už tak drahému supermarketu Whole Foods se v USA začalo přezdívat "whole paycheck", jelikož tam za větší nákup necháte celou výplatu. (V Americe dostává většina lidí výplatu rozdělenou, a to každý druhý týden.) 

Ale pochopitelně jsme si odvykli. V Malajsii žijeme za americký plat, ale ceny jsou samozřejmě jiné. I tady se ale zdražilo. Ovoce, zelenina a ryby mezi 3,5 – 4,5%, kukuřice a sójové boby, kterými se krmí kuřata o 11 – 13%, což zvedlo i cenu masa. (Tu vláda zastropovala u kuřecího masa na 9.40 ringgitů za kilo, tedy na 51 Kč.) 

Přivedlo mě to každopádně k nápadu nakoupit v USA i v Malajsii stejné nebo podobné položky a nechat vás nahlédnout, kolik co stojí na opačných stranách světa. O cenách ve Whole Foods jsem už mluvila, v supermarketech typu Safeway nebo Giant bývá v USA levněji, ale často tomu odpovídá kvalita potravin. V Malajsii zase zaplatíte hlavně podle toho, kde žijete, kde nakupujete (v hlavním městě a na ostrovech to bývá víc, taktéž v naší čtvrti Ampang, která je plná expatů a kde jsem pořídila nákup níže) a co nakupujete. Například krabice pomerančového džusu může stát od 30 Kč do 130 Kč podle toho, jestli pochází z Malajsie, Singapuru, Austrálie nebo je dovezená až z USA a podobné je to vlastně u všeho dalšího zboží. Drahé jsou mléčné výrobky. Kilo kvalitního jogurtu stojí 165 Kč a víc, stejně jsou na tom víceméně všechny sýry a také uzeniny, které v převážně muslimské zemi kupujeme ve speciálních non-halal sekcích. Dobrou šunku (4-5 plátků) málokdy koupím pod 90 Kč, půlkilový balíček slaniny vyjde na 300 – 350 Kč. Pokud nakupujete, vaříte a jíte lokálně, řekla bych, že cena průměrného nákupu se vám sníží na polovinu nebo dokonce na čtvrtinu.  

Pojďte se na to podívat blíž. Toto jsou účtenky za moje nákupy v USA a v Kuala Lumpur:





Celková cena nákupu byla v USA 88 USD - 2.170 Kč versus 116 RM v Malajsii - 604 Kč, nezahrnuje sushi, které se platí zvlášť, tedy plus 88 Kč. 

Samozřejmě, že tohle srovnání se snad ani srovnáním nazývat nedá, jelikož nebere v potaz průměrný plat v obou lokalitách (o tom zase někdy jindy), kupní sílu a další aspekty. 

Přišlo mi to ale jako zajímavá sonda do obou zemí a hlavně jako názorná ukázka a vysvětlení toho, proč se tady v Malajsii dobře žije expatům z USA, Austrálie a západní Evropy. Je tady pro nás o dost laciněji než v našich domovinách a znát je to samozřejmě hlavně na potravinách. Spousta lidí díky práci v Malajsii šetří na dům, na školy pro děti nebo na splnění různých snů – od otevření vlastní kavárny až po procestování světa v důchodu. Se západním platem a místními cenami to jde o dost lépe než v domovině.