Kurátorské klikání #48: Prosinec 2022

Prosinec byl měsíc vánoční výzdoby, cukroví, školních akcí, uzávěrek všeho, dodělávání restů. Trocha stresu, ale zároveň hromada pohody i chvíle největšího štěstí, když jsem se těsně před Vánocemi ponořila do moře a pak tak usilovně hrabala tunely v písku, že jsem ho měla na polštáři ještě na Štědrý den, kdy už jsme byli dávno doma. Byl to taky měsíc, kdy jsem dočítala a dosledovávala, co jsem nestihla (koukněte sem a sem) během roku a samozřejmě kurátorovala linky, jejichž výběr vám tímto posílám k prohlédnutí, než všichni naskočíme do lednového kolotoče.

Z newsletteru Matouše Hrdiny, který jsem tady už několikrát doporučovala, se ke mně dostal archiv "retro" elektronických zvuků Museum of Endangered Sounds. A tak jsem se jeden večer mezi taháním plechů z trouby bavila zvukem vytáčeného modemu, notifikací na ICQ a vyzváněcími tóny starých mobilů Nokia. 

Potřebujete omluvu pro tunu prokrastinace? Je to kreativní proces! Mně věřit nemusíte, ale Mike White vytvořil pro mě nejskvělejší seriál všech dob, The White Lotus, a tomu byste tudíž věřit mohli. :) (anglicky)

Miluju ten pocit, kdy mi v hlavě kliknou historické, politické, ekonomické souvislosti čehokoliv. Eureka! Ve škole se mi takových pocitů moc nedostávalo, o tom víc se jimi sytím na prahu čtyřicítky. V prosinci hlavně tady

Už dva roky mám v TO - READ listu knihu "How To Do Nothing", a protože pořád něco dělám, ne a ne se k ní dostat. Dostala se k ní ale moje oblíbená novinářka Zuzana Válková a já jsem si s nadšením přečetla její knižní recenzi. Posílám dál - tip na knihu i tu recenzi. 

Miluju roční wrap upy podcastů. Už třetí rok jim ale bez diskuze vévodí ten od "Za Humny". Když v něm Bára Chaloupková mluví o víře nebo Filip Zajíček o tom, jak neumí nedělat nic, měla jsem husí kůži, jak se mě to dotklo. Díky za humna a díky za chytré mladé lidi, Báro, Hanko, Andreo a Filipe!

Dobře, Středověk byl standardně nabubřele skvělý

A do třetice podcasty. U balení dárků, zatímco B. si nejprve četl a pak spal, jsem poslouchala speciál Insideru s manželkami Zuzanou a Zuzanou, na kterých toho doma taky leží dost (na jedné skoro všechno, zdá se), ale jejich muži si to - aspoň v podcastu - uvědomují. Snad bychom taky měli doma nějaký natočit? :) 

Na Seznamu zpovídal Jonáš Zbořil Petru Soukupovou. Nemám co dodat. Klik

Můj rok 2022 byl bohatý na skvělé knížky i skvělou filmovou a seriálovou tvorbu. Každopádně kdyby vám nestačily tipy z blogu, tady jsou další

Za prosinec jsem viděla osmkrát Top Gun. Osmkrát! Protože ... mám doma tři chlapy. Dva malí si na Top Gun hrají, kreslí ho, vystřihují, lepí a když zpívá Lady Gaga, sedí přikovaní ke gauči stejně jako já. 

💜

Hezkého Silvestra a zdravý nový rok vám všem.