KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #57: ZÁŘÍ

Jestli se dá něco říct o září, pak to, že jsme se nezastavili. Víc školy, psaní, kroužků, času ve vodě a výletů včetně toho na opice nosaté a na orangutany na Borneo (sepíšu brzy) se už do jednoho měsíce snad ani nacpat nedá. Naštěstí se tam ještě vešlo čtení, poslouchání a vaření. A tady je to nejlepší z něj. 




V České televizi mluvil český velvyslanec ve Vietnamu Hynek Kmoníček. Neznám moc charismatičtějších, sečtelejších, pragmatičtějších lidí ochotnějších vysvětlovat Čechům včetně televizních moderátorů, že k mnoha zemím se nemůžeme obrátit zády čistě proto "že jsou to komunisti" (anebo dosaďte cokoliv jiného, co neladí s českým, potažmo evropským viděním světa). Historie, ekonomika a svět jsou holt komplikovanější. 

Renata Kalenská sepsala rozhovor s Darinou Křivánkovou, která má o 23 let mladšího partnera. Rozhovor je naštěstí mnohem bohatší než bulvárně znějící titulek. O ženách, generacích, vztazích, práci, o životě a o přístupu k němu. Bavilo mě to moc! 

V Asii jíme rýži na kila. Aby to nebyla "pořád jenom rýže", zkusila jsem pilaf podle tohoto receptu a chystám se i na další varianty. Doporučuju méně cibule a určitě méně soli. :) (anglicky)

O českém školství čtu jenom to špatné. Myslím si, že si všeobecné odsouzení nezaslouží, obzvlášť po tomhle

Hostem "U kulatého stolu" byl už poměrně dávno záchranář Marek Dvořák. Propásla jsem to a rozhovor jsem si poslechla až v září. Ani minuta nebyla nuda. Jenom těch sprostých slov by mohlo ubýt. Ale - odpouštím.

Evě děkuju za komentáře ke světovému dění od Kechlibara. Neznala jsem a ráda posílám dál. 

"A to seš Čech, když neumíš ř?" Vypadá to, že se budeme v novém roce stěhovat do České republiky. Lhala bych, kdybych říkala, že se nebojím, co nás tam čeká. (Víc to chci rozepsat v nadcházejícím blogovém článku.)

Na tento rozhovor jsem klikla spíš ze zvědavosti a nemohla se odtrhnout. Nejen proto, že se na Karolínu prostě příjemně dívá, ale hlavně proto, že i já jsem do jisté míry obětí klišé, že tím to skončí. Tady rozhodně ne. 

Kdo máte rádi severské země, baví vás kulturní rozdíly a ještě víc, když je můžete poslouchat Češky, tak pro vás mám podcast My o Švédsku. Připravují ho dvě Češky žijící ve Švédsku. Zatím vyšly dva díly - jeden popisuje vztah Švédů k alkoholu a druhý nepsaná pravidla. Tady mám trochu dluh, protože jsem je ještě nestihla poslechnout všechny, ale vypadá to slibně, tak sdílím. :) - Mimochodem, kdybyste věděli o něčem podobném o Itálii, sem s ním, prosím. A děkuju!

Knížky sem moc nedávám, protože o nich mám celou rubriku, ale udělám výjimku. Česky vyšla kniha "Jsem ráda, že moje matka zemřela", což jsou memoáry americké herečky vyrůstající pod dohledem matky, která se rozhodla mít z dcery dětskou hereckou hvězdu. Jestli jste tady mámy a zajímá vás, jak to nepodělat, tak tady máme všechny myslím dost detailní návod. A vůbec nevadí, že herečku nejspíš neznáte, já o ní do přečtení knížky taky nevěděla. 


Hezký podzim přeju. :)