5 mých nejlepších knih 2023

Do konce roku zbývá ještě víc než půlka měsíce, ale všude už se to hemží rekapitulacemi. Já jsem se do rekapitulačního módu přepnula dneska ráno, když jsem u běhání přemýšlela, jaké jsem letos přečetla knihy, které bych vybrala jako nejlepší a proč. Přečetla jsem letos 62 knížek (o podrobnějších důvodech někdy jindy, ale obecně řekněme, že jsem neviděla skoro žádné filmy a žádnou televizi), ale nejlepší pětka mi překvapivě naskočila okamžitě. Tak hluboko mě ty knížky zasáhly. Tady jsou. 


Édouard Louis: Jak se stát jiným
Absolutní piedestal, který jsem správně předvídala už v září! Výjimečná kniha, výjimečné osobní vyprávění o snaze utéct z vyloučeného chudinského prostředí plného násilí, alkoholismu a homofobie a stát se úplně jiným člověkem. Jde to? Jak silné jsou geny, rodina a její ovlivnění? Citlivé, sebekritické, brutální, napsané nádherným jazykem. Pro mě asi nejvíc překvapivé v tom, že jak mám Francii zaškatulkovanou jako západní zemi s vysokou kvalitou života, tady na mě vykoukla Francie coby rozvojová země někde na úrovni Bangladéše. 


Walter Isaacson: Elon Musk
Nejsem technologický expert a nejsem posedlá Elonem Muskem, přesto jsem jeho životopis četla jako skvělý román. Důvod, proč ho vybírám do nejlepší pětky, je ale jiný. Všude kolem mě je teď plno silných názorů a komentářů  založených v podstatě jenom na domněnkách. Walton Isaacson zvolil postup psaní, ve kterém odvyprávěl fragmenty z příběhu Elona Muska s naprosto minimálními osobními vhledy a bez jakéhokoliv hodnocení. Nechává tak na čtenářích, ať se sami rozhodnou, kdo je to vlastně Elon Musk, jestli ego maniak, kterého se máme bát, nebo zachránce lidstva, co nás dostane na Mars. Sama ještě nevím.
Adele Faber, Elaine Mazlich: Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly
Dávám ji sem, protože tuto knihu považuju za nejlepší čtení o rodičovství, dalece přesahující všechno, co jsem dosud četla. Není to jen knížka, ale vlastně jakýsi pracovní sešit, s jehož pomocí se můžete naučit zásady efektivní a zdravé komunikace. Informace se týkají primárně dětí, ale myslím, že se skvěle dají využít při komunikaci s kýmkoliv. Líbí se mi, že autorky si nehrají na vševědoucí odbornice, které nedělají chyby, nestaví se do žádné militantní pozice, že rodičovství se "má dělat jenom takhle, jinak dítěti způsobíte trauma", ale naopak ukazují, že chyby k rodičovství patří a taky jak je napravit, aby ublížily co nejmíň.  


Komára: Králík je taky jenom člověk
Přečteno asi padesátkrát a pokaždé jsem dojatá. Paměti jednoho králíka, na kterých autorka ukazuje dětem koloběh života od narození po smrt. Co knížku dělá speciální, že je o skutečném králíkovi, kterého měla rodina autorky doma a svůj příběh vypráví sám králík - vtipně, laskavě, dojemně, jsem pohnutá pokaždé, když to dočtu. Hraní se slovy - Střapatá, Pan Píďala, krásné ilustrace a tak akorát textu, že to není pětiminutovka a zároveň se dá na jeden zátah učíst před spaním, jen podtrhuje tohle skvělé dílo. A to nejdůležitější - děkuju vám tady z blogu za doporučení. Bez vás bych o ní nevěděla. 


Mira Marcinów: Osiřelec
Jako dospělé dítě víte, že jednou zažijete smrt rodičů. Ale když pak přijde, jak se s tím vyrovnat? Tahle knížka je zásadní nejen osobní výpovědí autorky, ale hlavně formou. Nejedná se o souvislý text, ale spíš krátké střípky, které poskládané k sobě tvoří cosi jako memoáry a poctu matce. Forma, styl, obsah, ve kterém se prolíná radostné s tragickým, obdiv s kritikou, pro mě velký zážitek. 





A ještě bonus: 
Knihy Celeste Ng
Do letoška se mi nestalo, že bych od nějakého autora nebo autorky přečetla všechno, co napsal/a. Až letos s Celeste Ng. Všechny knížky se mi líbily a nesmírně mě bavily číst. Místo v tomto žebříčku si ale zaslouží hlavně pro svoje originální pojetí. Ve dvou knihách od začátku víte, co se stalo a na dalších mnoha stránkách se odkrývají okolnosti. Všechno jsou to mnohovrstevnatá dramata zamýšlející se na vztahy, složitostí lidské komunikace, morálkou, Amerikou, Asii, prolínání kultur a budoucností lidstva.

Budu ráda, když mi dáte vědět, co skvělého jste letos četli vy. Třeba se to objeví v mém žebříčku příští rok. 

Děkuju! :)