Když se nemůžete rozhodnout, odpověď je NE

Během Vánoc jsem uklízela v počítači. Našla jsem při tom spoustu zajímavých věcí - výpisků, poznámek, screenshotů, linků, nápady na texty, které bych jednou chtěla napsat. Většinu jsem cítila potřebu si uložit. Zároveň vím, že jakmile je přesunu na zálohovací disk nebo do cloudu, už se k nim možná nikdy nevrátím. A tak jsem si řekla, že z toho blogu udělám ještě bohatší úložiště myšlenek. Budu sem dávat všechno, co mi přijde pod ruku a zajímavé. Pokud to bude zajímat i vás, budu ráda. A začínáme rovnou. Tohle je výpisek, který jsem si schovala z knihy Almanach Navala Ravikanta - zatím stále rozečtené. Přijde mi obzvlášť důležitý teď na začátku nového roku, ve kterém mě čeká spousta rozhodnutí. 

Když se nemůžete rozhodnout, odpověď je NE.

Stojíte před těžkou volbou jako například:

  • Měl bych si vzít tuto osobu?
  • Měl bych přijmout tuto práci?
  • Měl bych si koupit tento dům?
  • Měl bych se přestěhovat do tohoto města?
  • Měl bych s touto osobou začít podnikat?
Pokud se nemůžete rozhodnout, odpověď je NE. Důvod? Moderní společnost je plná možností. Máte tuny možností. Žijeme na planetě s téměř osmi miliardami lidí a jsme s každým propojení přes internet. K dispozici máte statisíce povolání. Tak mnoho možností.

Nejsme biologicky stavění na to, abychom si uvědomovali, kolik možností existuje. Historicky jsme se všichni vyvinuli ve kmenech o velikosti cca 150 lidí. Když se objevil někdo zajímavý, mohla to být naše jediná možnost na získání partnera. 

Když si něco vyberete, na dlouhou dobu se v tom uzamknete. Rozběhnutí firmy může trvat deset let. Začnete nový vztah, který bude trvat pět let nebo možná víc. Přestěhujete se do města na deset až dvacet let. Jsou to dlouhodobá rozhodnutí. Proto je velmi důležité, abychom řekli ano jen tehdy, když jsme si jistí. Nikdy si nebudete úplně jistí, ale můžete si být dostatečně jistí.

Knihu v češtině koupíte například tady