Kdy je radost odmítnout peníze?


Včera jsem tady psala o penězích, dnes budu pokračovat. Přišlo mi v posledních pár dnech několik nabídek, abych na tomto blogu propagovala určité zboží. Za peníze. Mohla bych si přivydělat několik stovek nebo dokonce pár tisícikorun, kdybych vám tady napsala, že mi udělal radost třeba balzám na rty od určité firmy. Jenže to není pravda.

Přesto musím přiznat, že když mi tyhle maily dorazily, měla jsem radost, protože to mimo jiné znamená, že ho čte i někdo jiný než moje rodina a kamarádi. :) Přestože v sekci „O autorce“ popisuju, že vznikl řekněme z terapeutických, nikoliv byznysových důvodů (a nenapadlo by mě, když jsem s ním začala, že za ním někdo může byznys spatřovat), po prvním přečtení jsem zaváhala. Mimo jiné proto, že když jsem nabídku poslední, zrovna ukončil svou existenci další časopis, do kterého jsem přispívala. Jako novinářka na volné noze mám sice svobodu, ale taky nejistotu, a tím pádem pocit, že se musím snažit, co to jen jde. Takže když mi někdo nabídne možnost přivydělat si, prostě nemůžu říct ne, protože zítra můžu být nikoliv teoreticky, ale naprosto realisticky bez práce. Za deset let jsem se sice naučila s poměrně velkou míru nejistoty žít, odmítat ale ještě ne. Tohle bylo poprvé. A víte co? Když jsem napsala, že děkuju za zájem, ale opravdu ne, ulevilo se mi a měla jsem sama ze sebe radost.

Nejde jen o to, že bych klamala, ale taky o to, že o klamání, aby jako klamání pokud možno nevypadalo, se píše podstatně hůř a trvá to o hodně déle, než když píšu o něčem, co mě doopravdy potěšilo. Měla bych možná několik korun navíc, ale v důsledku delší práce taky podstatně méně času užít si ty věci, které mi opravdu dělají radost.

Takže mi můžete věřit, že když vám napíšu, jak jsem včera po půl roce života ve Státech objevila v jednom americkém obchodě evropský KitKat, který chutná tisíckrát lépe než americký, tudíž po zaplacení nevydržel ani do auta, že je to pravda pravdoucí a od Nestlé jsem nedostala – a vzhledem k výše uvedenému asi ani nedostanu – ani cent.

Radostný víkend!