Miluju knihovny! A Caitlin Moran!

Už poměrně dlouho přemýšlím, jak vám popsat radost a jiné emoce, které mi způsobují knihovny. Ty české i americké, přestože vlastně úplně jiné, hlavně úplně jinak voňavé, těší mě stejně. 

Dosud jsem však pro své pocity nedokázala najít taková slova, abych je vystavila na blogu a měla pocit, že jsem řekla vše, co jsem chtěla.

Včera odpoledne jsem v jedné knihovně zase byla a zjistila jsem, že můj nesplněný úkol si vzala za svůj britská novinářka a jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek současnosti Caitlin Moran. V rámci svého sloupku pro deník The Times popsala své i moje pocity z knihoven tak přesně, až mi z toho přeběhl mráz po zádech.

Tady jsou její slova:

Knihovna je křížencem únikového východu, záchranného člunu a slavnosti. Knihovna je katedrálou mysli, nemocnicí duše, galerií představivosti. Na našem chladném, deštivém ostrově jsou knihovny jediným zastřešeným veřejným prostorem, kde jste občanem, a ne jen spotřebitelem. Člověkem, který má mozek, srdce a touhu nechat se povznést, nikoliv jen zákazníkem s kreditkou a nutkavou „potřebou“ pořizovat si „věci“. Obchody a nákupní centra jsou místa, kde vaše peníze přispívají k tomu, aby bohatí ještě více zbohatli. Ale knihovny jsou prostor, kde daně bohatých přispívají k tomu, abyste se stali někým výjimečnějším. Velmi uspokojivý obrat. Vyrovnání sil.

Caitlin Moran v nakladatelství Host právě vydala svoji druhou knihu Morantologie.

Ačkoliv mám doma několik desítek krásných záložek a B. mi pravidelně pořizuje další, nejraději používám u čtení cosi na způsob plastového pravítka s nalepenými post-it barevnými papírky, abych si mohla zakládat pasáže, které mě zaujaly. U Caitlin jsem se po prvních dvaceti stránkách přistihla, že jsem jich založila 12, obsah nepočítám. A tak když jsem došla na konec poděkování na straně 307, zase jsem nalistovala začátek a začala jsem číst ještě jednou. Je to první kniha, kterou jsem začala číst znovu okamžitě poté, co jsem ji dočetla.