Co právě čtu: Vzkvétání


Na podzimu se mi líbí, že jak se blíží Vánoce, vychází spousta knih, které stojí za přečtení. Už dlouho jsem se těšila na Vzkvétání od zakladatele pozitivní psychologie Martina E.P. Seligmana, které včera vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Knihu jsem hned po vydání koupila a rozečetla. Jsem zhruba ve třetině a je skvělá. Polovinu si na iPadu barevně označuju, co bych si v papírové podobě zaškrtla, u druhé poloviny mě fascinuje, jak autor dokáže shromáždit tolik různých dat, ale hlavně se v nich vyznat a přetlumočit je do srozumitelného jazyka člověku, který psychologii nikdy nestudoval, aby si čtení užil stejně jako ten s titulem.

Ale co mi hlavně udělalo radost, když jsem zhruba ve třetině knihy narazila na malé cvičení, které vám pomůže žít šťastný život a které je podobné tomuto blogu. Seligman radí, abyste si každý den zapsali tři věci, které se ten den povedly (to už jste asi leckde četli), ale také – a to je důležité – proč se vám povedly. Není podstatné, jestli to budou drobnosti typu „cestou z práce mi manžel koupit zmrzlinu“ nebo velké události jako „moje sestra dnes porodila zdravého chlapečka“, ale hlavně, abyste si je zapsali. A nezapomněli připsat proč. Například pokud si zapíšete, že vám manžel koupil zmrzlinu, připíšete také: „protože je ke mně občas skutečně pozorný“ nebo „protože jsem mu nezapomněla z práce zavolat a připomenout mu důležitou věc“.

Seligman říká, že když to vydržíte aspoň šest měsíců, budete mít méně příznaků deprese a budete šťastnější. A já k tomu za sebe dodávám ještě jednu věc, která je na zápiscích skvělá – že se k nim můžete vracet a štěstí nebo radost z nich načerpat i zpětně – rekapitulací. Z vlastní zkušenosti vím, že je to nejrychlejší, maximálně spolehlivá a levná metoda, jak si rychle připomenout, že vůbec nemáte tak špatný život, jak se vám právě zdá.  :)