Večery s TEDem. Na co se dnes dívat?

Za rok v Americe jsem totálně propadla dvěma věcem: seriálům a TEDu. U obojího dokážu prosedět noci. Pokud jste mi napsali e-mail a já vám ještě neodpověděla, nejspíš za to můžou nové díly seriálu na NETFLIXU (streamovací síť, která zveřejňuje všechny díly seriálu najednou) nebo fakt, že se právě proklikávám historií tedovských přednášek, jejichž myšlenky "stojí za šíření" (to je tedovské motto).
Zatímco u seriálů mám často výčitky, ne že jimi trávím spoustu času, ale že mi ten strávený čas vlastně nic moc užitečného nepřináší, u TEDu je to přesně obráceně. Tady mám pocit, že s každým dalším videem se mi otevírá celá pokladnice vědění z různorodých oblastí vědy, techniky, umění, designu, politiky, kultury, byznysu, a z toho důvodu je můj čas strávený u internetu s TEDem vlastně lehce omluvitelný. Nemarním čas, neprokrastinuji, já se přece učím! Spát po takovém večeru odcházím s naprosto nesmyslným, přesto dějícím se přesvědčením, že moje IQ narostlo minimálně o dvacet bodů a že s tím, co teď vím, zvládnu život jaksi jednodušeji a lépe.

Včera jsem se takhle učila do půl druhé do rána. Některá videa jsem si prohlížela už poněkolikáté a stejně v nich pokaždé objevím něco nového. Spousta jich existuje pouze v angličtině, ale našla jsem pár, které jsou dostupné i s českými titulky. Vybrala jsem vám pět svých nejoblíbenějších:

Bary Schwartz je psycholog, který mi konečně polopaticky dokázal vysvětlit, co mi nejvíc vadí na megalomanských nákupních centrech nejen tady v Americe, ale i doma v Česku.

Derek Sivers mě opakovaně (pouštím si ho asi jednou do měsíce) ohromuje důkazem, že to jde – a že i velké myšlenky se vejdou do tří minut.

Dan Gilbert mi dává naději, že můj život bude teď hned šťastnější. Jenom si tak zapamatovat všechno, co říká! :)

Elizabeth Gilbert skvěle popisuje paralýzu všech umělců, kteří největší dílo svého života mají už možná za sebou. A před sebou dalších čtyřicet let práce. Co s tím?

No a nakonec Amy Webb. Její přednášku posílám všem kamarádům, co nemají štěstí při seznamování na internetu. Protože co když se tomu štěstí dá jít naproti?

Dejte mi vědět, které video se vám líbí nejvíc a proč.