Jak se žije v Americe, Markéto Balková?

Potkávám ve Spojených státech spoustu zajímavých Čechů a je mi líto o nich nepsat. Když už to nejde do časopisů, kam přispívám, rozhodla jsem se seznámit vás s některými z nich a jejich pohledem na Ameriku tady na blogu. Částečně také proto, abych prostřednictvím pohledů jiných tuhle zemi lépe pochopila i já sama. 
Sestavila jsem dotazník, s nímž se čas od času obrátím na lidi, kteří se rozhodli prožít část života tady za mořem. Podobná se jejich život americkému snu?

První jsem zpovídala Markétu. Znáte tu teorii, že všichni se známe přes šest lidí? Když jsem odjížděla do Ameriky, napsal mi kamarád, že má kamarádku a ta má kamarádku, to už jsme u Markéty :), která žije v DC. Markéta pracuje jako diplomatka. Od konce minulého roku sice působí v Bruselu, ale v hlavním městě prožila pět let.

Takže, Markéta Balková.

Jak jsem se ocitla v Americe a co tu dělám

Poprvé v roce 2004 jako au-pair ve státech New York a Maryland. O pět let později jsem se do Ameriky vrátila, tentokrát jako zaměstnankyně Ministerstva zahraničních věcí. Nejprve jsem absolvovala roční na stáž na americkém State Departmentu a pak jsem další čtyři roky pracovala pro Velvyslanectví ČR ve Washingtonu.

Klišé o Američanech, která nejsou ve skutečnosti pravda

V Čechách a v Evropě vůbec se často říká, že Američané jsou povrchní, omezení, naivně optimističtí, arogantní, přehnaně konzumní, milují hamburgery, velká auta a zbraně. Na každém šprochu pravdy trochu. Na druhou stranu, Amerika je obrovská a rozmanitá a platí tu víc než kde jinde, že stereotypy se mají brát s rezervou. V Americe sídlí nejvíc top univerzit na světě, daří se vědě i výzkumu, Silicon Valley je rájem nápadů a technologií, které mění svět. Velká a pohodlná auta jsou vzhledem ke vzdálenostem a minimální veřejné dopravě spíš nutnost a vlastnictví zbraní je citlivé téma s historickou konotací, o kterém se dá vášnivě diskutovat donekonečna.

Jedna věc, kterou by se Češi mohli naučit od Američanů a naopak, co Američané od Čechů

Češi od Američanů jejich progresivitu ohledně omezování kouření, povědomí o zdravém způsobu života a rovného postavení žen na pracovišti. Naopak českým pokladem je smysl pro humor a schopnost improvizovat.

Bez čeho se nedá v Americe přežít

Bez úsměvu. Jediná možnost jak odpovědět na otázku „How are you?“ je „Great!“, ať se zrovna cítíte jakkoliv. Američané mají radost z úspěchu druhých a podporují ho.

Co je pro mě na Americe nebo Američanech pořád největší záhadou

Jejich za všech okolností neotřesitelné sebevědomí.

Nejlepší věc, kterou Amerika dala světu

Rock and Roll, jazz, džíny, Yellowstone a další národní parky, whisky, led ve whisky, internet, iPhone. A to jsem na začátku.

V čem tkví tajemství pověstného amerického snu 

V pocitu svobody, volnosti a víře, že každý má prostor a příležitost, kde se může prosadit, uspět a být šťastný.

Nejoblíbenější místo v Americe a proč 

Když jenom jedno, pak Olde Pink House v Savannah v Georgii. Je to nejromantičtější restaurace na světě.

V čem mi Amerika otevřela oči 

Překvapilo mě, jak moc americkou politiku ovlivňuje lobbing a peníze bohatých korporací. Zároveň platí absolutní profesionalita v politice i všude jinde. Zejména na východním pobřeží je kariéra priorita; lidé si nedovolí být nepřipraveni a čekat nebo dokonce spoléhat na štěstí. Podobně „zorganizovaně“ pak působí i jejich osobní život.