Recept pro radost: Neodolatelný banánový chleba

Kdyby mi někdo před rokem, dvěma řekl, že budu s radostnými pocity pročítat recepty, míchat těsto a trpělivě čekat u trouby, vysmála bych se mu. Já? … Vařit? … Péct? Prosím tě! Kdyby ještě k tomu dodal, že na tomto blogu někdy bude viset recept, měla bych tendenci sáhnout mu na čelo, jestli neonemocněl. 

Pobyt v kuchyni pro mě byl otrava, ztráta času, zbytečnost nebo něco, co jsem dělala jen z musu. Abyste mě chápali, já jsem si hrozně přála, aby mě to v kuchyni bavilo. Ale – nebavilo.

Když jsem se přestěhovala do Ameriky, hodně věcí se změnilo. A mezi nimi i můj přístup k přípravě jídla. Možná proto, že jsem všude obklopená tím hotovým, pro které stačí vyjít před dům, zaplatit a odnést si, jsem najednou dostala chuť udělat si svoje. A tahle touha se mě ne a ne pustit. Určitě tomu pomohl taky fakt, že najednou bylo pro koho vařit. Začal mě nesmírně těšit pocit, kdy můj muž přijde domů a usmívá se, protože vidí na stole i něco jiného než čínu z bistra odnaproti. Jeden večer jsem na internetu našla návodná kuchařská videa Američanky italského původu Laury Vitale. Její podání mě nadchlo. Moje touha se propojila s cílem a já jsem začala vařit a péct s potěšením.

Pár nepovedených jídel jsem vyhodila, ale některé, dezerty hlavně, se mi opakovaně daří tak dobře, že když je tahám z trouby, zažívám doslova euforii. A tak je myslím čas dát sem na blog první recept. Je na banánový chleba, který Amerika naprosto miluje. Mají ho v každém Starbucksu a můj muž tam chodil svého času jenom kvůli němu. Recept mám od Laury Vitale a postovat ho sem na blog je to tak trochu i alibismus, abych ho nemusela zvlášť posílat každému, komu jsem to slíbila. :) A navíc, je napsaný v českých měrných jednotkách (takže žádné "cups" a "sticks") a opravdu pro začátečníky (sama vím, jaké to je, když nemáte tušení, kolik je špetka soli), takže jsem psala tak, aby se vám povedl.

Dejte mi vědět.

Co budete potřebovat:

200 gramů hladké mouky (Můžete použít i pohankovou. Zkoušela jsem a chleba byl stejně dobrý.)

150 gramů cukru

4 hodně zralé banány

110 gramů másla (Lze nahradit olejem, pokud máslo nemůžete.)

½ čajové lžičky skořice

1 čajová lžička prášku do pečiva

1 čajová lžička jedlé sody

1 čajová lžička soli

2 vejce

2 lžíce mléka (nemusí být)

½ čajové lžičky vanilkového extraktu

Nejprve si předehřeju troubu na 180°C. Vymažu si speciální formu o rozměrech 27cm x 15cm. V Česku můžete použít buď formu na bábovku, nebo srnčí hřbet, k dostání už jsou ale i formy na chleba – třeba tady. V plastové misce zkombinuju pomocí ručního mixéru máslo a cukr. Poté přidám po jednom vajíčka.

Když je hotovo, oloupu a v misce rozmačkám banány. Pokud máte k dispozici jen ruční mixér, je lepší je trochu rozmačkat. Banány pak postupně vmíchám do směsi. Přidám pár kapek vanilkového extraktu, což krásně provoní nejen chleba, ale celý byt. Pak přisypu všechny připravené suché ingredience – mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a mixuju zhruba minutu a půl, dokud se všechno krásně nespojí. Když mám v lednici, přidám mléko. Když ne, nechávám těsto bez něj. Protože já i můj muž máme rádi oříšky, přisypávám do těsta na závěr dvě hrsti vlašských ořechů a celou směs ještě jednou promíchám plastovou stěrkou. Naliju do formy a dávám do trouby, případně ještě přidám pár oříšků na ozdobu. 

Banánový chleba peču necelou hodinu. Většinou po padesáti minutách otestuju špejlí. Když ji píchnu do těsta a vytáhnu čistou, znamená to, že je hotovo. Nechávám zchladnout zhruba dvacet minut, než ho vyklepnu z formy a pustíme se do něj. Posledně to bylo tak rychlé, že jsem se s ním ani nestihla vyfotit. :) Tak příště.