4 pravidla, jak si lépe vybrat v restauraci (a mít tak z její návštěvy větší radost)

Anthony Bourdain je americký šéfkuchař, kterého jsem, přiznám se, objevila až když jsem se přestěhovala do Ameriky. Musím říct, že o jídle píše a mluví a natáčí pořady tak chytré a zábavné, že mě naprosto okouzlil. Před pár dny jsem narazila na jeho sice staré, ale podle mě pořád platné videove kterém radí, jak si chytře vybírat v restauraci. Přiznám se, že spoustu věcí jsem nevěděla a tahle doporučení mě zaujala nejvíc.

Restaurace recyklují chleba z jednoho stolu na druhý. To je dobré vědět. Já totiž jakémukoliv, speciálně teplému pečivu, dokážu odolat málokdy. A většinou platí, že jakmile si dám jeden kousek, vyjím celý košík. Zaplácnu se moukou, mám z toho výčitky a na hlavní jídlo se těším o něco míň. Teď, když vím, že chleba byl už na několika stolech, než doputoval na ten můj, bude vzdát se ho myslím o něco jednodušší.
Brunch je hlavně o spotřebování zbytků. Nedělní brunch (jídlo mezi snídaní a obědem z anglického breakfast + lunch) tady v Americe milují a když jsem byla naposled v Česku, viděla jsem, že tahle tradice se začíná ujímat i doma. Bourdain říká, že pro restaurace je to ideální příležitost, jak spotřebovat zbytky (všechny ty steaky ze sobotní noci zamíchané do nedělní vaječné omelety) a také jak vydělat spoustu peněz prakticky za nic. Nevím, jak v Česku, ale v Americe je brunch docela drahý, když vezmete v úvahu, že za 10 – 15 dolarů dostanete na stůl v podstatě dvě vejce a trochu brambor v různých obměnách. Já mám brunch hodně ráda, ale je pravda, že kolikrát už jsem se přistihla, že je mi utracených peněz za obyčejnou omeletu nebo pár palačinek vlastně malinko líto.
Rybu a plody moře si nedávejte v pondělí. Je to logické. Většina rybích trhů je v neděli zavřená a dodavatelé mají často volno, takže pondělní ryby a plody moře jsou kolikrát zbytky, které zůstaly v lednici nebo v mrazáku. V úterý, ve středu, ve čtvrtek a v pátek máte mnohem větší šanci, že na stůl dostanete čerstvější a chutnější kousky.
Jako první běžte na záchod. Tohle je hodně důležitá rada. Pokud restauraci neznáte, z návštěvy toalety se dá celkem rychle poznat, jestli se vyplatí zůstat, případně co si objednat. Jestli na záchodě chybí mýdlo, ubrousky na utření rukou a další, jak to asi může vypadat v kuchyni? Tuhle radu přiznám se jako jedinou celkem dodržuji a z několika restaurací už jsem po návštěvě toalety v minulosti odešla. Bourdain také říká, že ve všech restauracích byste měli být mimořádně opatrní při objednávání některých jídel. Obzvlášť obezřetný doporučuje být v případě, když si objednáváte cokoliv s holandskou omáčkou, což je vlastně taková teplá majonéza vyrobená mimo jiné ze syrových vajec. Dobré restaurace vyhazují starou dávku omáčky zhruba po hodině a dělají čerstvou. Já mám holandskou omáčku hodně ráda a dávám si ji často, ale přiznám se, že ještě nikdy mě nenapadlo zajímat se, jak moc je nebo není čerstvá.