Nejšťastnější písnička na světě pro naše dítě

Která je nejšťastnější písnička na světě? To se ukázalo díky experimentu, který nedávno provedla Univerzita v Missouri. Víc než 2000 lidí vybíralo ze 126 písniček nahraných během posledních padesáti let a jako tu nejšťastnější zvolilo ...

... hit "Don’t Stop Me Now" od skupiny Queen. Ačkoliv je ta písnička už celkem dost stará (Queen ji nahráli v roce 1978), údajně má tři klíčové komponenty, které nás dokáží nabít radostí a pozitivitou a přimět k tomu, že si nevědomky prsty klepeme třeba o volant, když ji slyšíme v rádiu při řízení. První důvod, proč to děláme, je že má o malinko rychlejší tempo než většina popových písniček. Druhý důvod je durová tónina a třetí, že song je trochu propracovanější než tři akordy opakované pořád dokola.



Na tenhle úsměvný vědecký experiment jsem přišla úplně náhodou v pátek večer. Pročítala jsem zrovna knížku o tom, jak se vyvíjí naše dítě, když jsem zjistila, že v tomhle období už nejen že slyší naše hlasy a údajně dokonce dokáže rozlišit zvuky různých jazyků (o tom napíšu někdy víc příště), ale že skrz břicho dokáže vnímat i hudbu. S B. nás to nadchlo, a tak jsme se rozhodli mu něco pustit. Třeba se nám ozve!

Ovšem najednou jsem nevěděli tak úplně co. Já mám sice muziku ráda, ale obklopuje mě spíš mimochodem. Poslední album konkrétní umělkyně, francouzské zpěvačky ZaZ, jsem si koupila naposled před víc než třemi lety a záměrně si ji pustím, no, možná tak třikrát do roka? Většina písniček, co mám v telefonu, jsou zase songy z 90. let zremixované za účelem běhání, a jinak poslouchám – rádio. B. hudbu sice miluje a bez sluchátek neodchází z domova, jenže tvrdý rock, metal a občas sprostý rap z dílny Biz Markieho nám nepřišly jako úplně vhodný úvod do hudební kultury pro někoho, kdo má uši asi tak velikosti nehtu a je mu 21. týdnů. "Tak Mozarta? Klasiku?" projevili se v nás na chvilku intelektuálně – ambiciózní rodiče, jenže zároveň jsme to vůbec nebyli my. Proč pouštět dítěti hudbu, kterou sami sice oceňujeme, ale posloucháme jen výjimečně?  

Vlastně už ani nevím, jak potom došlo na Phila Collinse, Eltona Johna, Queeny a písničku Don't Stop Me Now. B. je vydoloval ze svého telefonu, což bylo překvapivé shledání i pro něj samého. Já jsem se zase snad vůbec poprvé víc zamýšlela nad tím, o čem jejich písničky vlastně jsou. A protože u Queenů jsem významu moc nerozuměla, hledala jsem na internetu, načež jsem narazila na výzkum o nejšťastnější písničce. Musím říct, že tempo "Don’t Stop Me Now" člověka opravdu pozitivně nabije, u textu plného mnohavýznamových sexuálních narážek už si ale nejsem tak úplně jistá. 

Naše dítě na nejšťastnější písničku na světě nijak nereagovalo, ale na nás zafungovala. Dokonce nás zvedla z postele a přiměla chvilku tančit po miniaturním newyorském hotelovém pokoji.