NOVÁ RUBRIKA: Jak to doopravdy dělají zaměstnané matky?

Od té doby, co jsem porodila, a co si v půl jedné odpoledne občas uvědomím, že jsem si ještě nestihla vyčistit zuby, mě kolikrát napadá, jestli je u nás všechno v pořádku. Když se totiž podívám na maminky kolem sebe, některé mají dvě i víc dětí, ale vypadá to, že vůbec nejsou pohlcené tím každodenním kolotočem tak jako já. 

Vždyť spousta z nich stíhá nejen děti, ale taky práci a ještě spoustu dalších projektů. Když jsem hledala nějakou inspiraci, jak to dělají, přiznám se, že všechny články na téma kombinování mateřství, kariéry a vůbec organizace života mi lezly spíš na nervy, než aby mě coby novomatku inspirovaly, jak si zorganizovat život s miminkem. Přitom si myslím, že ženy, co v nich vystupovaly, určitě mají druhým co předat. Jenže cenné individuální zkušenosti se bůhvíproč v takových článcích vždycky smrsknou do šílených klišé alá "když se chce, všechno jde", na které začínám být alergická. Já bych opravdu hrozně chtěla, ale když má Ben horší den a já tak tak zvládnu ustlat postele, lehce poklidit, otřít různě po bytě rozmístěné skvrny od mléka a něco uvařit, připadám si nezorganizovaná a celkově nemožná. V takový den si vždycky říkám: Proboha, copak já ještě někdy v životě můžu napsat i něco jiného než krátký příspěvek na blog? Kdy? Nebo to dělám špatně a měla bych se na stlaní postelí a vaření prostě vyprdnout? Jenže – co pak budeme jíst? Čínu odnaproti pětkrát týdně? Anebo mám psát po večerech a nocích? Jak pak, ale, v devět večer a úplně vyždímaná, ze sebe vydolovat ještě tvůrčí energii? A když po nocích budu pracovat, co to udělá s mým
manželstvím?

A tak se už třináct týdnů vyptávám kamarádek na tyto a podobné otázky, abych zjistila, jak to chodí u nich doma: Vaříš? Pokud nevaříš, objednáváš jídlo z restaurace? Máš babičku? Chůvu? Jak často hlídá? Pracuješ chaoticky, když dítě zrovna dovolí a třeba si chvilku hraje, nebo v noci, až ho uspíš? Jak to děláš, že neusneš? Když pracuješ v noci, kdy máte s mužem čas pro sebe? Máš ty někdy chvilku pro sebe? Děláš v ní něco smysluplného, nebo jsi tak utahaná, že ji proflákáš na Facebooku? Vyptávám se prostě na obyčejné věci a prosím ženy o konkrétní odpovědi. Nestačí mi vědět, že zkombinovat mateřství a práci jde, přála bych si dozvědět, jak to dělají ony, že jim to jde.

Protože si myslím, že konkrétní osobní zkušenost je z hlediska případné inspirace to nejcennější, co si můžeme předat, chci tady na blogu čas od času zveřejnit rozhovory se ženami, které znám a jejichž názory a zkušenosti jsou inspirativní nejen pro mě, ale mohou být i pro vás.