Martina Hynková Vrbová: Chůva rodičovskou péči nenahradí

Nová rubrika o kombinování mateřství a práce měla minulé dva měsíce velký čtenářský úspěch. A tak jsem oslovila s dotazníkem další ženu, moderátorku Martinu Hynkovou Vrbovou.

S Martinou jsme se potkaly v květnu v pořadu Sama doma, kde jsem byla jako host. Když skončilo živé vysílání, povídaly jsme si ještě chvíli o mém blogu a také o mateřství. Zmínila jsem téma této rubriky a také jí dala otázku, zda-li se dá úspěšně kombinovat mateřství a práce. "Nedá. Vždy je jedno na úkor druhého. Ale není moc populární to říkat," překvapila mě upřímnou odpovědí. Protože jsem měla chuť zjistit, jak konkrétně si organizuje práci a život s dětmi, poslala jsem jí svůj dotazník. Martina je maminkou tří dětí. Doma má dvě holčičky ve věku sedm a pět let a dvouletého syna.  

Takto mi odpověděla na můj dotazník:

Co byste dělala s hodinou navíc, kdyby měl den 25 hodin?
Určitě bych ji využila pro sebe - šla bych na thajskou masáž a nechala o sebe pečovat.  Ovšem k tomu bych nejdřív potřebovala někoho na hlídání dětí.

Kolikrát denně si říkáte, že "zase nestíháte" a jak tenhle nepříjemný pocit řešíte?
Začala jsem organizovat čas tak, abych více či méně stíhala. To znamená, že jsem výrazně ubrala na aktivitách a naučila se říkat ne, když už dopředu vím, že by to v našem denním harmonogramu byla zátěž a stres. Ovšem není to pravidlo, takže když nestíhám, jsem prostě ve stresu a všechny naše děti popoháním. I samu sebe.



Kdo nebo co trpí nejvíc, když nemáte čas?
Čas mám, záleží, kam ho vložím. Pokud do práce, pak nefunguje tolik domácnost, a děti postupně divočí. Když dám svůj čas rodině a dětem, potom nepracuji. Jedno je na úkor druhého, ale daří se mi zatím "překlikávat", proplouvat a vybírat zákruty.

Jaký je váš praktický tip na ušetření času? 
Máme velkou rodinu, tři malé děti a psa. Je to celé o dobré organizaci a komunikaci. Když se nám narodilo třetí dítě, měli jsme na čas zkušenou chůvu, která k nám denně docházela, aby mi pomohla se staršími dětmi. Od ní jsem se naučila, že zvládnout a vyřešit se dá všechno, i ty největší krizovky. Důležité je si říct o pomoc - rodině, přátelům, sousedům. A umět kombinovat a promýšlet věci do detailu. 

Čím trávíte čas, protože musíte, ale vlastně nechcete?
Vařením, které se pro mě stalo stresem. Nemám na vaření klid ani čas. Když vařím, pravidelně se něco děje: děti mi chtějí pomáhat, nebo se začnou hádat, někdo spadne a brečí. Odbíhám, vracím se k plotně a zase odbíhám.



Na co si naopak vždycky čas najdete?
Na kávu po obědě a na svou práci, která mě baví. Na manžela, rodinu a kamarádky.

Čím už čas rozhodně neplýtváte od té doby, co máte děti?
Svou energií. Když vím, že by mě něco stálo moc sil, jdu od toho. Například když mě někdo neplánovaně pozve na nějakou příjemnou akci, ale manžel zrovna pracuje, znamená to, že bych musela zorganizovat svůj odchod, zabezpečit všechny tři děti, vyvenčit psa a sehnat někoho, kdo všechny pohlídá. Když si představím, kolik je to práce, rovnou vím, že příjemná akce se obejde beze mě.

Která část vašeho dne je časově nejkritičtější a jak ji řešíte?
Odpoledne a večer, kdy přivezu děti z kroužků a ještě děláme úkoly, pak večeře, koupání, uspávání. Jsem ranní ptáče, takže večer už moc nefunguji. Ale naučila jsem se únavu překonat a vydržet do doby, než jsou všichni v posteli. Pak většinou odpadnu.

Vedete čas je pro sebe a pokud ano, jak ho trávíte?  
Čas pro sebe trávím v práci, která mě ovšem baví a chodím si do našeho pořadu Sama doma vlastně odpočinout. Na hodinu a půl přímého přenosu všechno vypustím, jsem jen já (bez dětí) a můj dospělý svět. Je to pro mě výživa, která mě dobíjí. Navíc témata, která probíráme, jsou pro mě inspirativní. A třešničkou je péče v maskérně. Tu si užívám. Už ale nemám čas na sportování. Chtěla bych cvičit jógu, trochu se zpevnit. To je ale zatím mimo mé časové možnosti. Na co jsem si však čas našla, jednou za týden chodím od devíti večer tančit latinu pro ženy. To je teď novinka, kterou jsem si naordinovala. Sice se večer musím přemlouvat, abych vyrazila, ale hodinka tance mi pokaždé udělá dobře na těle i duši. 

Máte nějaký rituál?
Žádný zásadní, na rituály moc nejsem. 

Co je podle vás nejlepší vynález, který vám zjednodušuje život?
Určitě pračka. Představa, že peru na valše, mě upřímně děsí. A fajn je i myčka nádobí.

Jak řešíte jídlo a vaření u vás v rodině?
Vařím pouze přes týden. V sobotu a neděli vaří manžel tak, že nás pozve někam do restaurace.

Co nakonec nejspíš uvaříte, když si pár minut předtím říkáte, že absolutně nevíte, co dnes bude k večeři? Jednoduchý recept?
Pravidelně mě zachraňuje červená čočka. Nakrájím dvě mrkve, cuketu, orestuji, přidám červenou čočku, ještě chvíli restuji, přidám trochu mletého kmínu, kurkumu, zaliji horkou vodou a asi 15-20 minut vařím. Čočka se postupně rozvaří a vznikne kaše, ke které se dá podávat salát nebo jiná čerstvá zelenina. 

Co děláte jako první věc po probuzení?
Podívám se na mobil, kolik je hodin, pokud už před tím nezazvonil budík.

V kolik chodíte obvykle spát a co se vám honí hlavou, když večer usínáte?
Většinou kolem půl jedenácté. Před usnutím ladím detaily dalšího dne a v hlavně projíždím, jestli jsem na nic nezapomněla.

Co je podle vás v článcích o slaďování mateřství a kariéry největší tabu?
V některých rozhovorech s VIP ženami se dočítám, jak hodně pracují a zároveň s pomocí rodiny a chův bezvadně zvládají i péči o dítě. Mám zkušenost, že když víc pracuji a děti jsou hlídány, myslím například pět dnů po sobě intenzivně, po dvou třech dnech už vidím, jak se víc hádají, odmlouvají a začnou být nevstřícné a lítostivé. Pokaždé si uvědomím, že jsou malé, rodičovskou péči potřebují a je prostě nezastupitelná. Jsem ráda, že mám práci, kterou dokáži dobře kombinovat tak, abych pro děti doma víc byla, než nebyla. Takže rozhovory známých žen na téma jsem v práci, ale doma všechno super funguje, beru s velkou rezervou. Zároveň si myslím, že by stát, potažmo firmy měly mnohem víc podpořit možnost rodičů pracovat z domova a také zkrácené úvazky. V tom za světem hodně zaostáváme. 


Je něco, co se v péči o děti moc přeceňuje, přitom to, aspoň podle vás, vůbec není tak důležité?
Všechny ty super postýlky, houpátka, značkové kočárky nejsou pro děti vůbec důležité. Myslím, že nejvíc je pro dítě blízkost rodiče, jeho přítomnost, láska a sdílení. Všechno ostatní je nepodstatné.  

Jakou nejlepší radu jste dostala ohledně kombinování mateřství, práce a života?
Že všechny dětské vzdory jednou přejdou, je to jen vývojová fáze a za chvíli bude pryč. U prvního dítěte jsem tomu nevěřila, u druhého si připustila, že to tak asi vážně je a u třetího, když se vzteká, se v duchu usmívám a už to se mnou nic nedělá. Spíš se mu snažím pomoct, aby ho to co nejdříve přešlo.  

Kdybyste mohla vrátit čas do života před dětmi, udělala byste něco jinak?
Jsem ráda za to, jak to je. Zpětně vidím, že všechny útrapy, kterými jsem prošla (Martině se řadu let nedařilo otěhotnět. První dceru s manželem adoptovali, aby záhy poté zjistili, že Martina je těhotná – pozn. autorky), měly smysl a dnes se mi při výchově dětí hodí. Obohatily mě. Když si vzpomenu, jaké to bylo bez nich, rychle mě případný vztek, když něco vyvedou, přejde.   

Nad kterou odpovědí z tohoto dotazníku jste strávila nejvíc času nebo nejvíc váhala a proč?
Nad touto poslední.