Jak se žije v USA, když vám chybí ty správné dokumenty? - Běžte se podívat do kina.

Kdykoliv dostanu dotaz od člověka, který plánuje odstěhovat se do zahraničí a prosí mě o radu, jak to zvládnout, polije mě studený pot a s odpovědí si dávám na čas. Protože, zcela upřímně - nevím, a rozhodně se necítím jako osoba, která má mandát někomu radit.  

Nevyzkoušela jsem si tady ve Spojených státech jako tolik jiných lidí úplný start, kdy začínáte vážně do nuly – ve sdíleném bydlení a na dvou čínských polévkách za dolar padesát. Měla jsem kde složit hlavu, jídlo na stole, tři dolary na kafe, oporu ve svém muži a jistotu v tom, že kdyby to nevyšlo, můžu se vrátit a pokračovat dál v tom, co jsem dělala v Česku. Díky B. jsem přicestovala se všemi dokumenty, a tak jsem tady mohla být  svobodná: mít zdravotní pojištění, udělat si řidičák, přihlásit se do školy. Nevím, jaké to je, když je svoboda v Americe relativní: když bych musela obětovat všechno a jít třeba až za hranice zákona, abych to tady zvládla, uživila se, sehnala práci. Nevím, jaké to je vycházet ráno z bytu a nevědět, jestli se do něj večer vrátím, protože nemám v pase to správné razítko. Vlastně ani nevím, jestli o tom člověk takhle přemýšlí. 

Moje kamarádka Petra o tom ví hodně. Dokonce tolik, že o tom natočila film. Je to jedna z těch, před kterými se skoro stydím, když si na něco stěžuju. Petra je dříčka, srdečná, autentická, nikdy se nevzdávající … Žena, kterou budu vždycky obdivovat, respektovat a budu jí pomáhat, kde to půjde. 

V tuhle chvíli, kdy píšu tento post, letí do Prahy, aby tam na Festivalu krátkých filmů Praha představila svůj film Anna.

Ten bude mít v Praze dvě projekce:

19.1. od 18.00 v Kině Pilotů

a

21.1. od 15.30 ve Světozoru – Malém sále

Pokud máte čas, přijďte Petru podpořit.


Na obou projekcích se s ní můžete potkat a zeptat se na všechno, co vás zajímá o životě v USA i o natáčení v New Yorku, kde žije.