Recept na stesk: Nudle s mákem

Dost často se mě někdo ptá, co dělám, když se mi stýská po Česku. Odpověď mě uhodila do očí právě před chvílí při vaření oběda: vařím nudle s mákem. (Přeneslo se to i na Benjamína, ten měl rýžový nákyp.) Může to zní zvláštně, ale je to něco, co mě dokáže přenést na Moravu a ke stolu do naší kuchyně spolehlivěji než Skype a zlepšit mi náladu jenom napustím vodu do hrnce. 


Proto mi udělalo radost, když jsem zjistila, že to není jen můj pocit, ale vědecky ověřený fakt: jídla, která známe z dětství, opravdu mají moc pohladit po duši. 

Angličtina pro ně má krásný výraz "comfort food" – chlácholivá jídla a internetová encyklopedie Wikipedia je definuje naprosto okouzlujícím způsobem: 

Comfort food is food that provides a nostalgic or sentimental value to someone and may be characteized by its high caloric nature, high carbohydrate level or simple preparation. It is believed to be a great coping mechanism for rapidly soothing negative feelings.

Chlácholivá jídla jsou nostalgická či sentimentální jídla charakterizovaná velkým množstvím kalorií a sacharidů nebo mimořádně jednoduchou přípravou. Jsou považována za skvělý způsob, jak se rychle vyrovnat s negativními pocity.

A ještě mě víc potěšilo, když jsem mezi chlácholivými jídly typické pro Česko našla šišky s mákem. Kromě šišek jsou tam také: 

Svíčková
Nudlový vývar
Bramboráky
Chleba ve vajíčku
Knedlíky s vejcem
Krupice
Smažák 
nebo topinky. 

Naopak pro Američany jsou typickými chlácholivým jídly například:

Jablečný koláč
Grilovaný sýrový sendvič
Makarony se sýrem
Arašídové máslo
Chleba z kukuřičné mouky 
Chilli 
Sušenky s čokoládovými kousky