Seriály, které mi pomohly pochopit Ameriku (a vám zpříjemní podzim)

Jestli jsem se za pět let strávených v USA v něčem změnila, pak v tom, že se ze mě stala seriálová divačka. Zamilovala jsem si streamovací službu Netflix a začala jsem se chovat přesně tak, jak si přejí její stvořitelé, kteří vydávají všechny díly jednoho seriálu najednou: pouštím si další a další, sedím u nich do brzkého rána a pár hodin poté mám problém donutit se k jakékoliv činnosti. 

Angličtina tomuto fenoménu říká binge–watching, přičemž výraz binge znamená oddávání se slastem, hýření nebo dokonce orgiím. Na svou obhajobu bych měla říct, že většina seriálů, které jsem shlédla, mi výrazně pomohly pochopit Spojené státy, politiku, kulturu, mentalitu a odpověděly mi na mnoho mých otázek. Viděla jsem jich hodně, ale tyto níže uvedené pokládám za nejlepší. Myslím si, že vás budou bavit, ať žijete v Americe, v Česku nebo jinde na světě. A také je to tip, jak se zábavně a snadno učit anglicky nebo co dělat, až se bude brzy stmívat, venku bude sychravo a všechny knížky z nočního stolku už budete mít přečtené. 

Z mého žebříčku oblíbených vybírám jako ty nej tyto:   

Mad Men (česky: Šílenci z Manhattanu)
Výlet strojem času do New Yorku šedesátých a sedmdesátých let. Příběh reklamních mágů, v té době pochopitelně jenom mužů, kteří tvořili ikonické reklamní spoty, hodně u toho kouřili, pili, poplácávali po různých částech těl své sekretářky a podváděli (často s těmi sekretářkami) manželky čekající v monstrózních domech kousek za NYC s večeří. V tomto seriálu je všechno: politika, kultura, marketing, Amerika se všemi klady i zápory, New York nebezpečný tak, jak už ho dneska skoro nikdo nezná a pro mě neuvěřitelné svědectví o době, kdy ženy plnily role poslušných hospodyněk a sekretářek, zatímco mužům patřil svět, peníze, zodpovědnost ...  Tak se prosím chovaly USA před pouhými řekněme padesáti, šedesáti lety! Vždycky, když se dneska někde mluví o feminismu, kampani MeToo, vzpomenu si na tenhle seriál, na to, k jak velké změně došlo za dobu kratší než jeden lidský život. Seriál Mad Men pro mě byl jako droga. Každý den, když B. přišel z práce, pro nás přestával existovat okolí svět, mizeli jsme do věžáků v New Yorku, a byli tam do pozdní noci. 

Breaking Bad (česky: Perníkový táta)
Když se říká, že ve Spojených státech jste pořád tak trochu jednu ošklivou nemoc od toho, abyste skončili jako bezdomovec na chodníku, není to nadsázka. A nemusíte si to zkoušet na vlastní kůži, stačí se podívat na tento seriál. Středoškolskému profesorovi chemie diagnostikují rakovinu plic. Aby sehnal peníze na náročnou léčbu, začne vařit pervitin, načež se během sedmi sérií stane jedním z nejžádanějších drogových dealerů v USA i Mexiku. Je několik důvodů, proč jsem si seriál zamilovala, ale geniálně napsaný scénář, především proměna Walta z nenápadného učitele v respekt budícího kriminálníka, stojí nade všemi. Breaking Bad mě pohltil a teď s napětím čekám, jak se prolne s Better Call Saul – seriálem od stejných tvůrců, v němž je hlavní postavou právník Saul právě z Breaking Bad. 

The Americans (česky: Takoví normální Američané)
Dvojice ruských špiónů žije v době hluboké studené války ve Washingtonu D.C. Pro své děti, přátele, známé a prakticky do poslední minuty seriálu také pro souseda z FBI jsou obyčejní zaměstnanci cestovní kanceláře, pro nás diváky jsou nevěrníci, podvodníci, lháři a vrazi. A stejně je budete milovat jako jsme je milovali my s B., každou chvilku, práce nepráce a děti neděti se budete ptát, co asi Elizabeth s Philipem, a budete řešit, jestli jste v morálně v pořádku, když fandíte vrahům. Seriál je precizně dobově zpracovaný s fantastickým vhledem do toho, jak fungovala práce špiónů před padesáti lety. Skoro v každém díle mě napadlo: když měli takové vymoženosti už tenkrát, co asi dělají dneska?  

Orange is New Black (česky: Oranžová je nová černá) 
Když odstartovala první série, několik amerických novin se ptalo: může fungovat seriál plný ženských hrdinek, které za celých třináct dílů neobléknou nic jiného než vězeňský mundúr? Odpovědí je dneska už šest sérií, pochvalné recenze, televizní ceny. Zasáhl mě, protože se v něm řeší všechno, co rozděluje Ameriku: politika, drogy, republikáni a demokrati, rasismus, sexismus, potraty, (ne)přátelství a soutěživost ženského kolektivu. A zasáhl mě tím, jak jednoduché je dostat se do vězení, když vás život zrovna nešetří. Pak stačí jedno špatné rozhodnutí a ... A podívejte se na to. Z žádného jiného seriálu se tak dobře neučí slang. I když je ho tam tolik, že když budete chtít porozumět opravdu poctivě každé větě, hodinová epizoda vám rázem bude trvat tři.  

Master Of None (dejte mi vědět, pokud někdo víte o oficiálním českém překladu)
Nemá žádné ústřední téma, a přesto je o tolika důležitých věcech! Navíc ideální pro všechny, kdo nemají moc času, protože každý díl trvá dvacet až třicet minut. Seriálový tvůrce, Aziz Ansari, je jeden z nejlepších stand – up komiků v USA. V seriálu samozřejmě hraje, stejně jako spousta jeho přátel – neherců a rodičů, přistěhovalců z Indie. Ansari nesmírně vtipně, hravě, a přitom elegantně řeší témata jako vztah k rodičům, hledání partnera ve velkoměstě jako je New York City, homosexuály, profesní úspěch, neúspěch, život přistěhovalců v USA, kamarádství, otázku jestli mít či nemít děti a co jim (ne)obětovat. Třešnička na dortu je skvělý společensko – kulturní kontext plus fakt, že se seriál odehrává v New Yorku. Tolik tipů na výlety, restaurace, bary a nákupy nenasbíráte v žádném průvodci.