Jak zachránit planetu: Návod z Moravy, se kterým Instagram neohromíte

Kdykoliv teď v Česku otevřu lifestylový časopis nebo se podívám na Instagram, zavalí mě alarmující zprávy o zbídačeném stavu naší planety a zaručené návody, jak ji zachránit. 

Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem ekologicky smýšlející člověk. Pod tíhou těch tipů, obrázků a komentářů ale poslední dobou získávám dojem, že když letím dvakrát do roka letadlem za rodinou, tu a tam si vezmu kafe do papírového kelímku (protože mám ráda, když mi vydrží déle teplé), nevlastním designovou láhev na vodu, nemám v kabelce dřevěný příbor, ocelové brčko na vícero použití nebo bio – eko – raw a vegan nákupní tašku (pouze úplně obyčejnou látkovou a kolikrát stokrát použitou igelitku) anebo neutrácím stovky dolarů za designové oblečení vyrobené z plastů vylovených z oceánu a poničených rybářských sítí, posílám lidstvo i planetu do záhuby. Zkrátka, z časopisů, sociálních sítí a také z debaty s mými přáteli ve velkých městech to často vypadá, že pokud si z tématu záchrany planety neudělám projekt naplněný spoustou předsevzetí či radikálních omezení a nepořídím si řadu cool věcí, jsem barbar a podepisuju naší planetě ortel.

Nemám proti těm předsevzetím, omezením a koneckonců ani těm designovým věcem vůbec nic. Ale zároveň se tady, uprostřed údolí v malé vesnici na jižní Moravě, přesvědčuju, že to jde i bez nich. Asi málokdo by tady věděl, co se skrývá pod pojmem #zerowaste nebo co to je borosilikátové sklo. Na druhou stranu, většina lidí tu za každých okolností bravurně pracuje se slovem "šetrnost". A nepotřebují k tomu ekologicky šetrné party kelímky, speciální koše na bioodpad ani obaly na potraviny s příměsí pryskyřice.

Tady je 10 ekologicky šetrných tipů z Moravy, za které pravděpodobně neposbíráte kupu srdíček na sociálních sítích ... ale taky za ně nic neutratíte a skutečně uděláte něco málo pro planetu. Jak na to? 
  • Dojídat zbytky. I kdyby to mělo znamenat, že večeříte třikrát v týdnu topinky, protože vám zůstalo hodně chleba. 
  • Zalátat si ponožky.
  • Nechat si podruhé/potřetí/popáté podrazit boty.
  • Donosit kabát po babičce.
  • Zhasínat v místnostech, ve kterých zrovna nikdo není.
  • Zastavit kohoutek s vodou, zatímco si čistíte zuby.
  • Vařit (si) hlavně doma. Kafe taky.
  • Když zalévat, pak dešťovkou z plechového sudu pod okapem.
  • Pořídit si menší popelnici a vědět, že s ní musíte vystačit čtrnáct dní - protože jen jednou za dva týdny jezdí popeláři.
  • Zeslabit topení, když jdete v noci spát a balíte se do kupy peřin.