Knížky, kterých si v knihkupectví nevšímáme (a podle mě je to škoda)

Tento blogový příspěvek mě napadl v knihkupectví, kde teď kromě domova trávím nejvíc času. Přiznám se, že je mi trochu líto, když v každém obchodě napříč Českem vidím v hlavní uličce a v policích kolem tytéž knihy a autory. Přitom existuje tolik lepšího čtení, než je to, které nám představuje nakladatelský marketing. A tak dneska chci psát o tom, co si myslím, že stojí za to číst, případně zabalit jako dárek pod vánoční stromeček.


Kolektiv autorů: Velká kniha vánočních detektivek a záhad
Vydavatel: www.familium.cz
Upřímně, zločiny mi k vánočnímu těšení, radování se a svařáku nejdřív moc neseděly. Takže když jsem zjistila, že o nich s podtextem Vánoc psali i Agatha Christie, Arthur Conan Doyle nebo Robert Louise Stevenson, dost mě to překvapilo. Stejně jako tato kniha. Nejde jen o mistrně napsané povídky klasiků. Baví mě jejich pečlivý výběr se zaměřením na vánoční téma, líbí se mi krátké předmluvy se zajímavostmi o autorech, nadchly mě ilustrace i fakt, že povídky překládalo více lidí. Zatím jsem je nepřečetla všechny, protože knížka má 500 stran a každý večer ji má v ruce někdo jiný z rodiny. Chtělo by to nějaký hodně dlouhý večer, kdy Benjamín usne v sedm, a taky hodně místa v kufru, až poletím příští týden zpátky do Ankary.   

Tuvia Tenenbon: Chyťte Žida! 
Vydavatel: Nakladatelství Zeď
Po Tenenbonovi jsem sáhla, protože jeho předchozí dvě knihy mě nadchly. A tato se k nim přidala. O Izraeli a Palestině jsem toho nad rámec sem tam reportáže v televizních zprávách nebo v novinách moc nevěděla. A ani z nich jsem vlastně nikdy neměla jasno: kdo jsou vlastně Židé, kdo Palestinci, o co jde v izraelsko - palestinském konfliktu a proč. Tenenbon mi to vysvětlil nejlepším možným způsobem, když se na tyto věci ptá obyčejných lidí. (A zjišťuje, že kolikrát to nevědí ani oni sami.) Líbí se mi jeho zdánlivě banální otázky, jeho schopnost nestraně pozorovat, trefně pojmenovávat nepříjemné věci, glosovat absurdity a nechat hodnocení čistě na čtenáři. Tenenbon nenabízí recept na mír na Blízkém východě, ale dokonalý obrázek reality se spoustou námětů na filozofické debaty u dvojky (no, spíš u lahve či dvou) vína. 

Donatella di Pietrantonio: Navrátilka
Vydavatel: Argo
Kvůli Geniální přítelkyni jsem se příliš nevyspala letos na jaře, kvůli Navrátilce teď pár dní na podzim. Donatella di Pietrantonio píše stejně dechberoucně a syrově jako Elena Ferrante. Při čtení, a vlastně i teď, dlouho po dočtení, se mi pořád honí hlavou spousta otázek. Je mateřství víc o tom dítě porodit, nebo vychovat? Je možné milovat dítě, které není vlastní, stejně upřímně jako vlastní? Potřebují děti víc materiální zabezpečení, nebo láska překoná i jeho nedostatek? Přestože autorka nikde jednoznačně neodpoví, z textu její emoce cítíte. Stejně jako spoustu dalších - rozpolcení, lásku, krizi, bolest, smutek, nostalgii, opovržení, konflikt, touhu. Nádherná knížka, u které vůbec nechápu, proč není mezi bestsellery. 

Jennifer Adamsová: Malá bojovnice
Vydavatel: Grada 
Pipi, Ronja a teď Malá bojovnice. Útlá knížečka pro malé holčičky, která ale nadchne spíš mámy a jejich vnitřní holčičku. Když jsem ji otevřela, chtělo se mi křičet, že kdyby takhle ladně a vkusně pojímaly #girlpower všechny, co ji hlásají, nadšeně se k nim přidám. A pak by ženy možná vážně vládly světu! V knížce je minimum textu, přesto na příběhu jednoho dne malé holčičky připomíná všechno důležité, jaké bychom měly být – odhodlané i vděčné, silné i slabé, vedoucí i nechávající se vést. Krásný dárek pro všechny silné a odvážné ženy, co potřebují povzbudit, že takové - skvělé - vážně jsou.