Moje kniha v Sama doma

Pokaždé, když mě někdo požádá, ať mu podepíšu svoji knihu, nemůžu uvěřit, že si ji doopravdy koupil a že ho zajímají moje myšlenky a postřehy. Posledních pár dnů jsem kvůli knize dost ve smyku, ale snad pořád pokorná a opakující, že kdybyste u nás doma zazvonili o půlnoci, budu připravená s propiskou. 

Takže když mi před pár dny zavolala Stanislava Lekešová z Českého rozhlasu kvůli natáčení pořadu Host do domu a pak se ozvala z České televize dramaturgyně Míša Losová, jestli bych – zase jiný den – nepřišla popovídat o knize a amerických Vánocích do Sama doma, kývla jsem okamžitě. I když to znamenalo vstávat ve 4.30 ráno, dojet autobusem do Brna, vlakem do Prahy, natočit pár minut rozhovoru, otočit se a vrátit se v osm večer na Moravu. Jela jsem vynervovaná, protože přes veškerou snahu si v polovině noci vyčistit zuby, plácnout na sebe v polotmě trochu make-upu a vyplížit se z místnosti způsobem, který každý rodič zná, se mi to nepodařilo. Kliku ložnice jsem pustila z ruky asi příliš rychle, můj syn se vzbudil a ... A odjíždí se od plačícího dítěte? Já jsem takovou situaci zažila poprvé, takže jsem odjela až když už zase spal a tudíž s velkým zpožděním. Každopádně, byla jsem dojatá a vděčná, že o mě někdo stojí.

No a tak jsem byla jeden den v Českém rozhlase (pořad Host do domu můžete poslouchat ve středu 12.12. zde) a včera v České televizi.

Pořad Sama doma pro mě byl speciální zážitek ještě z jednoho důvodu. Když jsem začala psát tento blog, hodně jsem přemýšlela, jestli ho bude vůbec někdo číst a jestli bude aspoň někoho bavit. A pak mi napsala Klára, že je z Česka, ale žije v USA kousek ode mě, čte mě, že ji bavím, pomáhám přemýšlet o americké kultuře jinak, dodávám odvahu. Byl to tak krásný mail, že mi najednou nevadilo psát třeba jen pro jednoho člověka. S Klárou jsem se sešla a bylo to jedno z těch setkání, o kterých tušíte, že nebylo poslední a že pro to, aby nebylo, uděláte hodně. A tak jsme s Klárou pily kafe nikoliv jednou, ale mnohokrát, pak skoro zároveň těhotněly, kojily, radovaly se z Ameriky a druhým dechem se kvůli ní zlobily, štkaly jsme steskem po Česku a řešily, kde jsme doma, slavily narozeniny, vyměňovaly si tipy kam jít, co vařit a co číst a dojemně se loučily, když jsem letos v září odjížděla do Ankary. A teď jsme se sešly před Vánocemi v Česku, v České televizi! Já jsem mluvila o své knize, ona u stolu se svými fantastickými scones o tom, jakým americkým jídlem zpestřit vánoční stůl.

No, život je někdy tak krásně dojemný! 

Záznam včerejšího Sama doma si můžete pustit zde.
Pořad "Host do domu" můžete poslouchat zde

DĚKUJU!