5 mých nejlepších knih za rok 2019

Za tento rok mi proběhlo před očima miliony písmenek. Na reklamách, v novinách, časopisech, online a taky v knížkách. Přečetla jsem jich letos 53. Je to o pár méně než v předchozích letech, ale uvážím-li, že Benjamín spí čím dál méně, není to tak špatné. Některé už jsem z paměti vytěsnila, o jiných jsem nakonec usoudila, že nestály za oddalování spánku. Pár jsem jich odložila, jelikož si čím dál víc uvědomuju, že můj čas je omezený a taky to, jak výběr četby ovlivňuje svět kolem mě: výběr knihy určuje nejen informace, které získám, ale formuje taky moji náladu a přístup ke všemu, s čím se potkávám. Každopádně sem vybírám pětku, kterou bych za rok 2019 nechtěla ztratit z paměti.
Carolina Setterwall: Doufejme v to nejlepší
Přečetla jsem e-knihu a pak si koupila i výtisk do knihovny. Protože je důležité si připomínat, že když mám kolem sebe lidi, které mám ráda, já jsem zdravá a oni jsou zdraví, mám všechno. Už zítra ráno totiž může být všechno úplně jinak. Za mě kniha roku. 

O životě od mládí po stáří se všemi krásami, komplikacemi, radostmi i bolestmi. Občas je život nádherný. A občas je to utrpení. Nepamatuju si, že bych kdy četla lepší klasiku platnou v kterékoliv době a na kterékoliv straně světa. 

Tim Marshall: V zajetí geografie
Nikdy by mě nenapadlo, kolik problémů světa má na svědomí geografie ani nakolik geografie může za to, že státy spolu od počátku věků válčí a vždycky asi válčit budou. Ideální čtení pro všechny, které jako mě postihl utkvělý dojem nevzdělanosti a ideální čtení do doby, kdy je u moci Trump, Putin, děje se Brexit, Čína, klimatická změna ... 

Jan Němec: Možnosti milostného románu, vydalo nakladatelství Host Brno
O lásce, psaní, narcismu, o tom, že všichni chceme milovat a být milováni a občas to s námi není vůbec jednoduché. A hezká. Lehká intelektuální onanie, ale za mě taky brilantní autenticita a geniální počtení pro všechny emoční masochisty, co se rádi rýpou v tématu život. 

A jedna pohádka na závěr. O tom, jak se dívka z chudého předměstí Chicaga první dámou Spojených států stala. O tom, že americký sen existuje, když hodně hodně hodně pracujete a máte hodně hodně a ještě víc štěstí. So obvious, so needed. 


Všechny knihy, které jsem přečetla za rok 2019 najdete zde