Favs: Moje "NEJ" roku 2020

Už jste asi zaregistrovali moji velkou slabost pro slova, zapisování, zápisníky a seznamy všeho druhu. Mnoho jich mám stále v papírové podobě, ale postupně se i z blogu stává taková online vzpomínková krabice, která může být třeba i inspirací, pokud naznáte, že jsme si v něčem podobní. Dnes si do ní odkládám pár svých letošních nej, abych si připomněla, že rok 2020 nebyl jen Covid a hromada problémů, ale bylo v něm taky mnoho hezkého. Házím to sem, jak mě to napadlo. Rozhodně to není všechno a je dost pravděpodobné, že tento článek budu během následujících hodin a dnů mnohokrát doplňovat. :) 
Den roku

Vděčnost roku
Vyhnul se nám covid. (ťuk ťuk) Anebo nevyhnul, ale nevíme o něm. 

Krok roku
Stala jsem se Čechoameričankou, paradoxně v době, kdy je mi z Ameriky nejvíc úzko a smutno. Ale stejně mám z těch dvou pasů pořád husí kůži. Já jsem fakt občanka USA!!! 

Podcast roku
Vlastně dva. Horror Vacui je to nejlepší, co jsem kdy slyšela o psaní. 13 hříchů rodičovství zase to nejobjevnější, co jsem si letos vyposlechla na téma rodičovství. 

Nákup roku
Odstředivka na salát. Před rokem bych vám řekla, že neexistuje větší zbytečnost. Teď bych ji klidně prodávala, pokud by nějaká firma projevila zájem. :) Z tuctového a trochu schlíplého salátu udělá restaurační kousek a pozor - s rovnoměrně rozprostřenou zálivkou! Rozdíl je nebetyčný, přitom pořizovací cena byla asi 12 dolarů, tedy něco málo přes 200 Kč. 

Jídlo roku venku
Jak dobrá mohou být obyčejná míchaná vejce, chleba, marmeláda? Bistro Jean Paul vedle hotelu Marriott v Brně jsem objevila náhodou po návštěvě zubaře. Byla jsem tam během sedmi týdnů v Česku třikrát. Za málo peněz vždycky hodně vajec a vždycky vynikající. 

Jídlo roku doma 
Zakysaný domácí tvaroh od maminky na čerstvém chlebu a s domácími sušenými rajčaty od tety. Budete potřebovat: 250 gramů měkkého tučného tvarohu v papírové fólii, 50 ml plnotučného mléka, 6 gramů soli a chvilku času přečíst si tento článek, kde najdete velice podrobný návod jak na to. 

Recept roku
(skoro) Domácí čokoláda
Potřebujete: 
  • čokoládu (čím kvalitnější bude, tím lepší výsledek)
  • dobroty, které v ní chcete - u nás: oříšky, kokos, sušený banán, semínka kustovnice, mořská sůl
Postup:
  • plastovou krabičku na skladování potravin vyložte pečícím papírem a na dno dejte všechno dobré, co máte rádi - oříšky, kokos, sušený banán ...
  • čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kapku kokosového oleje
  • nalijte do misky a posypte zbytkem dobrot
  • strčte do mrazáku a nechejte 15 minut ztuhnout
  • vyndejte, nalámejte na kousky a snězte nebo darujte :)
Domácí počin roku 
Digitální rodinný fotoarchiv se vzdáleným přístupem. Bratr koupil obrovitánské úložiště, nainstaloval, probral a roztřídil desetitisíce fotek z posledních dvaceti let (díky, covide a práce na home officu), já jsem probrala svoje zálohy, počítač, telefon. Vybudovali jsme fascinující fotoarchiv, který je k dispozici v jakéhokoliv části světa, z jakéhokoliv zařízení a je lepší než Netflix. Díky, bratře! 

Film roku 

Boty roku
Pantofle Birkenstock. Koupila jsem si dva další páry (jedny do vody) a od března jsem je nesundala. Zvládly tři teplá roční období, tři kontinenty, hotely, lety, děti, bazény, sprchy ... úplně všechno. Jsou nepostradatelné.

Kávový objev roku
Cortado. Malá káva s trochou mléka, takové menší cappuccino, které je pořád solidně velkým kafem a nestihne vám vystydnout, než v kavárně obstaráte děti nebo otevřete počítač. 

Kniha roku
Psala jsem o ní včera tady

"Aha" moment roku
"No matter what you tell the world or tell yourself, your actions reveal your real values. Your actions show what you actually want." (Derek Sivers) 

Osobnost roku
Mám dvě. Vlastně tři. Moje děti, které denně rozvíjejí mnoho mých talentů, o nichž jsem ani nevěděla, že je mám. Jak se vyčurat za méně než deset vteřin? Jak tančit s třicetikilovou zátěží? Jak zavést čípek?  Odchytit proud moči do malé zkumavky? Jak napsat blog za patnáct minut? Jak si ukrojit 99% vlastní svobody, a přitom být šťastná? A pak všechny, co se podíleli na vývoji vakcíny proti covidu. Během dvanácti měsíců prozkoumat, co se nám to děje, vymyslet, jak to otestovat a začít proti tomu něco dělat, považuju za triumf moderního světa, politiky a vědy. Často si teď říkám, kdyby byl svět ve všem tak za jedno jako v boji proti covidu, jak by to vypadalo? Existovala by ještě vůbec rakovina? Globální oteplování? Hladomor? Války? Žili bychom do sto padesáti? 

Vynález roku
Pro mě Oura Ring. Ou maj! Koukněte

Zrada roku
Po tom, co jsem věnovala práva na svoji práci někomu cizímu, v euforii, že ho baví a že ji vydá, přišlo vystřízlivění, že mi ji kvůli krachu nejspíš nikdy nezaplatí a že ačkoliv mi ji nezaplatí, pořád mi nepatří ani řádek. Poučení: Než dáš někomu právo na svůj život, ztiš své ego, mysli, buď odvážná postavit se sama za sebe a když na to nemáš koule, aspoň si zaplať právníka. A z toho vyplývající předsevzetí do příštího roku: řekni si o peníze, buď zodpovědná jenom sama sobě, budeš - velmi pravděpodobně - chodící zen.