Žijete v zahraničí a chcete volit? Připojte se k iniciativě.

S Martou McCabe jsem se seznámila před třemi lety v Atlantě. Marta je Češka, která žije v Severní Karolíně, kde založila tzv. českou školu, kam se chodí děti českých usedlíků o víkendech učit češtinu a dozvídat se něco o českých reáliích, historii a tradicích. 

Martu sleduju nejen kvůli české škole. Fandím hlavně jejímu odhodlanému boji za právo Čechů – nejen těch v USA - volit korespondenčně; tedy poštou, bez nutnosti se osobně dostavit na ambasádu. Sama bych to také uvítala. Řešila jsem možnost volit ze zahraničí opakovaně, a přestože jsem žila v hlavních městech, nebo jejich blízkosti, nikdy to nebylo nijak snadné. A to ani nemluvím o lidech jako je Marta, která by ze svého domova musela do hlavního města kvůli volbám cestovat deset hodin, a to dokonce několikrát – jednou aby se zaregistrovala do seznamu voličů a pak přímo kvůli volbě. To je pro mámu tří dětí nezvladatelné, každopádně nechce nad tím mávnout rukou. Na Česku jí záleží, nota bene právo volit je základní občanské právo. V podobné situaci jako je Marta jsou přitom statisíce Čechů. V cizině nás v současné době žije 300 – 700 tisíc, nemluvě o dalších, kteří jsou v den voleb mimo domov nebo z nějakého jiného důvodu nemohou přijít do volební místnosti. 

V USA a v Evropě ano, v Česku ne
V USA se korespondenční hlasování používá dlouhé desítky let. Hodně ho využívají hlavně vojáci, diplomati a samozřejmě expati. Korespondenční volbu umožňuje i většina evropských zemí. Nějaké komplikace samozřejmě přináší, ale to každá alternativa. Zásadní problém s ní nikdy nebyl, a tak není důvod, aby nebyla přístupná i v Česku. Jenže není, přestože se o jejím zavedení mluví už patnáct let a nahrávala by jí i pandemie, která nás všechny nutí být flexibilnější. Všechny – ovšem kromě české vlády. Na podporu korespondenčního způsobu volby se objevilo už několik petic, za jednou z loňska stojí i Marta. Protože se ale stále nic neděje, pod vedením Dagmar Strakové, ředitelky České školy v Bruselu, se autoři petic spojili do iniciativy "Chceme volit distančně"

Jak by to fungovalo?
V parlamentu od loňského října leží návrh zákona ministerstva vnitra, který by měla projednávat vláda i poslanci. Na základě něj by Češi v cizině mohli volit poštou už ve sněmovních volbách příští rok. Jak by to fungovalo v praxi? Pokud žijete v zahraničí, požádali byste o korespondenční hlasování. Zastupitelský úřad v zahraničí by vám poslal dvě obálky: jednu klasickou "volební" a k ní doručovací obálku s identifikačním štítkem. Poté by stačilo vytisknout si z internetu vybraný hlasovací lístek, vložit ho do "volební" obálky a tu pak dát do doručovací obálky s identifikačním štítkem. Podepsali byste se, že jste hlasovali osobně a svůj hlas odeslali na zastupitelský úřad. Tam volební komise v den voleb po ukončení hlasování otevře všechny doručovací obálky, podle identifikačních štítků si odškrtne jména ve volebním seznamu a vhodí úřední obálky do volební schránky k obálkám lidí, co přišli volit osobně. Až poté komise otevře volební urnu a začne sčítání hlasů.  

Co pro podporu korespondenčního hlasování můžete udělat? 
Iniciativa "Chceme volit distančně" má v současné chvíli podporu víc než 50 krajanských organizací a krajanů z 32 zemí světa a neustále hledá další lidi, kteří se aktivně přihlásí o své základní občanské právo. "Naší snahou je vytvořit trvalý nátlak na české politiky a pravidelně jim připomínat, že chceme volit distančně," říká Marta. Svou podporu korespondenčnímu hlasování můžete vyjádřit tím, že připojíte svůj podpis na tuto webovou stránku, případně nasdílíte informace o iniciativě "Chceme volit distančně" mezi vašimi přáteli a kontakty. Anebo, pokud máte ve své síti nějakou veřejně známou osobu (anebo jí sami jste), můžete natočit podpůrné video podobně jako to udělaly osobnosti zde. Koordinátoři iniciativy taky připravují online debaty, k nimž se můžete připojit. Podívejte se sem na debatu, která se uskuteční 11. prosince. Máte úplně jiný nápad, jak distanční volbu podpořit? Ozvěte se některému z regionálních koordinátorů – třeba podle místa, kde žijete a v němž čtete tento blog. Ve většině demokratických zemí světa je korespondenční hlasování samozřejmostí. Proč by nemohlo být i u nás. Já jsem svůj podpis právě připojila.