Jak vymyslet příběh a napsat knihu?

Další z mnoha odpovědí na tuto otázku, kterou si údajně klade většina lidí na této planetě, jsem objevila u izraelského spisovatele Eškola Neva v knize Poslední interview. Jako úspěšný autor dostává Nevo tento dotaz prakticky v každém rozhovoru nebo na každém literárním setkání. Mám toto téma moc ráda, ačkoliv vím, že jedna správná odpověď neexistuje. Sbírám si různé nápady, protože mě motivují, a věším si je na nástěnku, abych na ně mrkla, když chci tvořit a nejde mi pohnout se dál. Ale zpátky k tématu: Jak vymyslet příběh? Tohle je jeho odpověď:



Co je to krása? (námět)
Manželka majitele hostelu v Puerto Viejo každé ráno zametá plácek před hamakami.

Co je to konflikt?
Manželka majitele hostelu v Puerto Viejo, kde jsme na líbánkách, každé ráno zametá plácek před hamakami. 

Co je to vystupňování konfliktu?
Manželka majitele hostelu v Puerto Viejo, kde jsme na líbánkách, každé ráno zametá plácek před hamakami. Podívá se na mě. 

Co je to děj?
Manželka majitele hostelu v Puerto Viejo, kde jsme na líbánkách, každé ráno zametá plácek před hamakami. Podívá se na mě a naznačí mi, abych šel s ní.

Co je to zvrat?
Manželka majitele hostelu v Puerto Viejo, kde jsme na líbánkách, každé ráno zametá plácek před hamakami. Podívá se na mě a naznačí mi, abych šel s ní. V prádelně mi ukáže fialové modřiny a zeptá se, jestli bychom jí nepomohli utéct. 

Mimochodem: ta knížka je naprostá nádhera! Vznikla z hříčky, která prý autora napadla, když se mu nedařila práce na jiném textu: co by se stalo, kdyby vzal všechny otázky, které dostává v nejrůznějších rozhovorech a upřímně na ně odpověděl? Já už to vím! Je sice teprve červenec, ale Eškol Nevo napsal jednu z mých letošních knih roku. 

Děkuju! 

💙