Další dobrý důvod, proč mít děti :)

Ačkoliv většinu času se svými dětmi trávím tím, že se snažím být přibližně půl metru za nimi, aby se dožily dalšího dne, někam je popoháním, dohaduju se s nimi, tvrdím jim, že to červené v misce je moc dobré a měly by to zkusit a vykonávám mnoho dalších činností, které kdybych nedělala, byla bych klidnější, bez šedin a možná napsala další knihu, celkově jsem přešťastná, že je mám.

Čím to je?

Většinou převažujícím pocitem, že můj život s nimi se ubírá správnou cestou, nebo aspoň nějakou cestou. Naplňuju klišé, že život a denodenní pachtění v něm dává s dětmi smysl.  

A pak jsou tu stovky menších důvodů.

Jeden mě uhodil do očí zrovna včera. 

O víkendu jsme si koupili ve sportovních potřebách dětský paddle board, který připomíná surfovací prkno. V našem bytovém komplexu je to velmi oblíbená věc, a tak jsem ji chtěla dopřát i Benjamínovi a Oliverovi, ať si ho neustále nemusíme půjčovat od jiných. 

Řeknu vám, že snažit se na něj postavit, ovládnout třes nohou, balancovat, vyvažovat a stejně se za půl vteřiny i se svým čtyřletým synem, kterému jsem chtěla předvést, jak se to dělá, svalit do vody, je jedna z nejzábavnějších věcí, co jsem v poslední době dělala. Kdybych byla bezdětná, nikdy bych si prkno nekoupila. A pokud přece jen ano, rozhodně bych se nepokoušela postavit se na něj v bazénu, zatímco se na mě budou dívat sousedé z padesáti dalších bytů a pobaveně se sama sobě smát, jak se mi to nevede. 

Ovšem s dětmi je to jiné. Můžu výskat, ječet, padat, čeřit vodu, škrábat se neohrabaně na prkno znovu a znovu ... a říkat si, že to přece dělám kvůli nim, ačkoliv největší radost z toho mám já sama. A necítím se u toho ani trochu nepatřičně nebo snad trapně. Právě že úplně naopak! 

V tom bazénu mi došlo, jak člověk díky dětem dostane šanci užít si některé věci svého dětství podruhé. Skoro ve stejné intenzitě a na pár vteřin bez otravné sebekontroly, když v úžasu na chvilku zapomene, že dávno dospěl.