NA PŘÁNÍ: Rozhovor s Tomášem Petrů o aktuální situaci v Malajsii

Nějak se stalo, že mi teď v e-mailu přistává docela dost nabídek na psaní pro noviny a časopisy v Česku. V listopadu to bude osm let, co jsem pryč, takže psát, že jsem vděčná, že si na mě tolik lidí pořád vzpomene, zdaleka nevystihuje pocity, které u čtení každého takového vzkazu mám. Vyhovět všem nemůžu - to by školka musela zavírat v osm večer a chůva by se k nám musela nastěhovat, což nechci. Ale některé prosby a žádosti jsou vyložené lahůdky, speciálně když si můžu vymyslet téma, k rozhovoru si můžu vybrat člověka, se kterým sama toužím si popovídat, zkrátka a dobře, jak jsem psala tady, je to splněný sen. 

Z pochopitelných důvodů mě teď baví poznávat, chápat, povídat si a psát o Malajsii. Ačkoliv chápu, že pro spoustu z vás není tahle země zdaleka tak atraktivní jako Spojené státy, snažím se, aby v každém textu bylo něco, co vás může nějak obohatit, ať jste právě kdekoliv na světě a i když do Malajsie nebo Asie třeba nikdy nepojedete. Jako například u povídání s Tomášem Petrů, kde je v titulku sice zase covid, ale vevnitř je toho mnohem víc. Mluvili jsme o šamanských rituálech, islámu (ano, pro většinu Čechů překvapivě, Malajsie je muslimská země), o moderní zemi s nejluxusnějšími hotely na světě, která ale zároveň praktikuje dvojí soudní systém - civilní a náboženský anebo tresty rákoskou. 

Rozhovor vyšel v Deníku N, který funguje na bázi předplatného. Pokud ho nemáte, nabízím vám původní text, který jsem poslala do redakce, k přečtení tady

Děkuju!